Profit.ro: Cât pierde România din fondurile PNRR dacă nu reduce pragul pentru microîntreprinderi la 88.500 euro

Profit.ro: Cât pierde România din fondurile PNRR dacă nu reduce pragul pentru microîntreprinderi la 88.500 euro

Comisia Europeană (CE) a transmis Guvernului că va pierde 330 milioane euro din cererea de plată numărul 3 dacă Guvernul nu reduce pragul impozitarea microîntreprinderilor de la 500.000 de euro pe an la pragul de TVA, de 88.500 euro pe an, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

Conform aceloraşi surse, pentru neîndeplinirea a 6 jaloane PNRR din cele 78 aferente cererii de plată numărul 3, CE a transmis Guvernului că va suspenda circa 40%, adică aproape 1,1 miliarde euro, din fondurile totale de 2,7 miliarde euro.

Dintre fondurile suspendate, 330 milioane euro constituie fondurile suspendate pentru faptul că nu este redus pragul de impozitare la microîntreprinderi.

Această sumă ar putea fi recuperată dacă este luată o decizie în acest sens de către coaliţia de guvernământ, aşa cum susţine premierul Ciolacu. Deocamdată, însă, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat că nu mai discută cu liderul PSD. 

De asemenea, alte 396 milioane euro din cererea de plată numărul 3 vor fi suspendate pentru numirile unor demnitari în consiliile de administraţie ale companiilor de stat din domeniul energiei. 

În conducerile mai multor companii din energie au fost numiţi secretari de stat sau directori din ministere, în condiţiile în care legislaţia naţională permite astfel de numiri, dar Comisia Europeană, respectiv OECD, la care România vrea să adere, le consideră practici imorale.

În ce priveşte numiri similiare care au fost făcute la companiile de stat din domeniul transporturilor, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că persoanele incompatibile din conducerea Metrorex şi CNAI au demisionat între timp. În domeniul transporturilor, vor fi însă suspendate 78 milioane euro.

Restul fondurilor suspendate din cererea de plată numărul 3 privesc metroul din Cluj-Napoca, de la care vor fi pierdute 300 milioane euro şi înlocuite cu bani de la buget, respectiv alte proceduri de managament corporativ încă nefinalizate la  AMEPIP, compania care monitorează companiile de stat, sau la alte instituţii din subordinea Guvernului, precum RA-APPS.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că trebuie luată o decizie politică privind reducerea pragului de impozitare la microîntreprinderi, inclusiv renunţarea la această măsură cerută de Comisia Europeană şi, în consecinţă, pierderea unei sume din cererea de plată nr. 3 din PNRR. Şeful Executivului a mai arătat că României îi vor fi reţinute temporar, între 6-8 luni, şi alte sume până la rezolvarea situaţiei reclamate tot de Bruxelles cu privire la selectarea dremnitarilor în conducerile companiilor de stat.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt