Profit Health: CNAS lucrează cu Ministerul Finanţelor şi Colegiul Medicilor la un mecanism de verificare pentru concedii medicale. Vor fi echipe mixte de control

Profit Health: CNAS lucrează cu Ministerul Finanţelor şi Colegiul Medicilor la un mecanism de verificare pentru concedii medicale. Vor fi echipe mixte de control

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) lucrează, împreună cu Ministerul Finanţelor şi cu Colegiul Medicilor, la un nou instrument pentru verificarea concediilor medicale, care să fie folosit în situaţiile în care se constată derapaje, a anunţat la conferinţa "Profit Health.forum - Radiografia cheltuielilor din sănătate - Ediţia a XIII-a" Valeria Herdea, preşedintele CNAS. Noul instrument de control este încă într-un stadiu incipient, la nivel de discuţii între cele trei instituţii, dar ar presupune echipe mixte de control în anumite situaţii.

CNAS dispune de propriile mecanisme de verificare, utilizate şi în prezent, dar noile tipuri de controale vor fi folosite pentru combaterea derapajelor cu impact mai amplu. "Am luat concediile medicale, după cum ştiţi, vreo şase-opt săptămâni am zis că murim cu concediile medicale în braţe. Au început să fie controale. Am încercat şi este în curs de demarare un proiect interinterinstituţional între Ministerul Finanţelor, Colegiul Medicilor şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în aşa fel încât să avem echipe mixte de verificare a eficienţei activităţii furnizorilor. Pentru că aţi auzit, nu sunt hoţi. Sunt câteva derapaje. Dacă la câţiva oameni din 53.000 de furnizori sunt cu semnul întrebării deasupra, am o problemă legată şi de starea de sănătate a românilor", a spus Valeria Herdea la conferinţa Profit.ro.

Concediile medicale, în special cele despre care se presupune că ar fi fost eliberate abuziv, au reprezentat un subiect dezbătut intens în ultimele luni, în contextul în care sumele de plată au fost unele destul de ridicate.

Presupusele abuzuri în emiterea de concedii medicale a reprezentat unul dintre argumentele pentru introducerea contribuţiei la sănătate pentru concedii medicale, de la începutul acestui an.

 Un număr de 3.361.000 de concedii medicale au fost acordate în total în România anul trecut. Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecţiuni legate de sarcină şi concedii prenatale, precum şi pentru probleme care ţin de sănătatea mamei şi copilului.

 

Afla mai multe desprecnasconcedii medicalesanatate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt