Producţia de maşini din România a reînceput să crească. Dacia şi Ford revin şi pregătesc modele noi

Producţia de maşini din România a reînceput să crească. Dacia şi Ford revin şi pregătesc modele noi

Cele două uzine de automobile din România, Dacia şi Ford, au reuşit să-şi crească producţia totală de vehicule de la Mioveni şi Craiova, pe fondul ieşirii din criza de semiconductori, care în urmă cu un an afecta puternic toată industria auto, anunţă Profit.ro.

Dacia şi Ford au produs în prima lună a acestui an un total de 48.728 autoturisme, mai multe cu +26,34% faţă de luna ianuarie a anului trecut, când erau produse cu aproape 10.000 de vehicule mai puţin.

Volumul produs de fabrica Dacia a fost de 32.354 unităţi, în creştere cu 23% faţă de 2023, iar cel asamblat la Craiova a fost de 16.374 unităţi, cu 33,7% mai mare.

Explicaţia acestei creşteri vine de la ambele companii, care în ianuarie 2023 au avut o bază de raportare foarte slabă: Dacia producea în 2023, în prima lună a anului, doar 26.322 autoturisme, iar Ford, care tocmai oprise producţia lui EcoSport, producea doar 12.246 de vehicule. Între timp, lucrurile s-au îmbunătăţit semnificativ în ambele uzine, atât din punct de vedere al livrărilor de componente electronice, cât şi din cel al gamei produse, astfel că avem o creştere de aproximativ 6.000 de vehicule la Dacia şi de peste 4.000 de vehicule la Craiova.

Anul acesta, în ambele uzine auto din România vor intra în producţie modele noi, care vor contribui la creşterea volumelor. Este vorba despre startul producţiei pentru noul Duster 3, la Dacia, precum şi de intrarea în producţie a versiunilor electrice Puma şi Courier, la Craiova.

Anul trecut, industria auto din România a fabricat 513.000 de vehicule, cu o creştere foarte mică faţă de anul anterior, când erau fabricate 509.000 autoturisme. În ultima lună a anului, producţia a scăzut cu aproape 3 procente, iar în alte trei luni din an (martie, aprilie şi iunie) s-au înregistrat de asemenea scăderi de producţie, care n-au putut fi compensate decât parţial de pieţele auto ale celor două mărci.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt