Producţia de grâu din acest an, un dezastru

Producţia de grâu din acest an, un dezastru

Lovitură după lovitură pentru fermierii români, care zilele acestea adună de pe câmp recolta de grâu. După criza cerelelor ieftine din Ucraina şi producţiile mici, acum grâul a fost afectat de ploi şi are o calitate slabă. Asa că s-au văzut nevoiţi să vândă cu un preţ şi de trei ori mai mic, ca să îşi recupereze măcar investiţia.  Veştile sunt însă alarmante după ce Rusia a anunţat că iese din acordul cerealelor: în curând am putea vedea creşteri de preţuri. Puţine şanse însă ca fermierii să profite de acest lucru. 

Un fermier din comuna Dârvari, judeţul Mehedinţi, a obţinut puţin peste 6 tone de grâu la hectar. Ţinând cont că a plouat foarte mult se declară mulţumit, însă calitatea grâului a fost afectată, iar preţul îi dă cele mai mari bătăi de cap. În contextul în care grâul a ajuns la calitatea de furaj, fermierii au fost obligaţi să vândă la preţuri mici ca să-şi achite datoriile.

Puţini sunt cei mulţumiţi de producţie. Unii pentru că au reuşit să vândă o parte, în avans. Pe piaţa internaţională, lucrurile stau diferit după ce Rusia a renunţat la acordul privind libera circulaţie a cerealelor ucrainene. 

Condamn decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, în pofida demersurilor aliatului nostru, Turcia, şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a declarat Mircea Geoană, secretar general al NATO.
Imediat după anunţul Moscovei, preţul contractelor futures pentru grâu au crescut între 3 şi 6% în Statele Unite.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt