Procurorii ar putea decide confiscarea averii lui Trump, de la turnul de pe Wall Street la apartamentul din Trump Tower, avioane, terenuri de golf

Procurorii ar putea decide confiscarea averii lui Trump, de la turnul de pe Wall Street la apartamentul din Trump Tower, avioane, terenuri de golf

​Donald Trump se apropie cu paşi repezi de un termen limită critic în cea mai costisitoare bătălie juridică de până acum. În cazul în care fostul preşedinte nu prezintă o garanţie financiară până luni, 25 martie, biroul procurorului general al statului New York poate începe procesul de colectare a celor peste 454 de milioane de dolari, sumă pe care Trump o datorează statului, în cadrul procesului civil de fraudă, scriu Associated Press şi The Guardian.

Avocaţii lui Trump încearcă chiar în aceste momente să împiedice acest lucru. Aceştia au cerut unei instanţe să suspende eforturile de colectare a banilor, în timp ce fostul preşedinte face apel la verdictul care îl obligă la plata uriaşei sume, scrie Hotnews.ro.

Prezumtivul candidat republican la preşedinţie a încercat deja să obţină o garanţie pentru întreaga sumă, ceea ce ar fi asigurat că statul îşi primeşte banii în cazul în care ar pierde şi apelul în justiţie. Dar peste 30 de asigurători au respins cererile lui Trump, au declarat avocaţii acestuia.

Aceştia au spus că obţinerea unei garanţii pentru o sumă atât de mare este „o imposibilitate practică”.

Acest lucru a ridicat posibilitatea ca procuroarea generală a statului New York, Letitia James, să înceapă executarea decizei chiar de luni, scrie The Guardian. James a declarat că nu ar ezita să pună sechestru pe clădirile lui Trump, inclusiv pe zgârie-norii săi de pe Wall Street, afirmând că se gândeşte la asta „în fiecare zi”.

New York Post a relatat miercuri, citând apropiaţi ai lui Trump, că acesta ar putea să îi lase pe procurori să înceapă demersurile de confiscare a averii.

Ce ar putea confisca procurorii

Specialiştii în drept au subliniat că aceasta ar fi pur şi simplu o procedură normală.

În cazul în care Trump nu este în măsură să plătească, statul „ar putea să îi confişte şi să îi vândă bunurile, să îi pună sechestru pe proprietăţile imobiliare”, a explicat pentru Associated Press Gregory Germain, profesor de drept la Universitatea Syracuse.

Potenţialele ţinte ar putea include proprietăţi precum apartamentul său din Trump Tower, clădirea de birouri de pe Wall Street şi terenurile de golf. Biroul procuroarei generale ar putea, de asemenea, să ceară permisiunea instanţei de a goli conturile bancare şi portofoliile de investiţii ale lui Trump sau de a vinde alte bunuri precum avioanele şi elicopterele.

Confiscarea activelor este o procedură legală obişnuită atunci când cineva nu poate accesa suficienţi bani pentru a plăti o sancţiune civilă. Procedura, notează Associated Press, ar însă una de durată.

Falimentul l-ar putea salva pe fostul preşedinte cel puţin parţial.

În conformitate cu legislaţia federală privind falimentul, executarea hotărârii ar fi întreruptă dacă acesta ar fi declarat personal falimentul. El ar fi în continuare răspunzător personal dacă doar compania sa, Trump Organization sau alte entităţi ar declara falimentul.

Trump s-a lăudat în repetate rânduri că nu a declarat niciodată, personal, faliment, deşi mai multe dintre companiile sale anterioare au făcut-o.

Fostul preşedinte strânge bani de la susţinători

Oricum, fostul preşedinte face în continuare eforturi pentru a strânge banii. Echipa sa de campanie a făcut deja apel la donaţii de la un milion dintre susţinătorii săi, avertizând că şi-ar putea pierde proprietăţile.

„Ţineţi-vă mâinile murdare departe de Trump Tower!”, spunea un mesaj adresat fanilor, care erau îndemnaţi să îi ofere liderului republican banii necesari.

Trump susţine că are o avere de câteva miliarde de dolari şi a declarat anul trecut că avea aproximativ 400 de milioane de dolari în numerar, pe lângă proprietăţi şi alte investiţii.

El a făcut apel împotriva sentinţei pronunţate la începutul acestui an de judecătorul Arthur Engoron, care a constatat că Trump, compania sa, Trump Organization, şi directorii de top, inclusiv fiii săi Eric şi Donald Jr, au plănuit ani de zile să înşele băncile şi asigurătorii prin umflarea averii sale în declaraţiile financiare folosite pentru a obţine împrumuturi şi pentru a încheia afaceri.

Engoron i-a ordonat lui Trump să plătească o amendă de 355 de milioane de dolari plus dobânzi - ceea ce a dus sancţiunea la peste 450 de milioane de dolari la momentul pronunţării hotărârii, cu alte 112.000 de dolari în dobânzi care se acumulează zilnic.

Nu e singura plată pe care trebuie să o fracă Trump. În ianuarie, fostul preşedinte a fost obligat să plătească 83,3 milioane de dolari - pe lângă cele 5 milioane de dolari acordate de un juriu anul trecut - scriitoarei E Jean Carroll, pentru că a defăimat-o în timpul procesului civil în care aceasta îl acuza că a agresat-o sexual în anii 1990.

Afla mai multe despre​donald trumpavere
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt