Problema urşilor a ajuns în Parlament. Ce a declarat Ministrul Mediului

Problema urşilor a ajuns în Parlament. Ce a declarat Ministrul Mediului

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a anunţat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a dezbate o lege care va permite eutanasirea sau împuşcarea urşilor din anumite zone. 

Premierul a discutat cu ministrul Mediului şi cu experţi în domeniu despre problema urşilor care coboară în zone locuite din cauza lipsei de hrană. 

"Primează viaţa omului!"

Este evident că primează viaţa omului, dar nu va fi liber la împuşcat urşii pe teritoriul României fiecare când vrem şi cum dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a transmis Marcel Ciolacu.

"Nimic nu este mai presus de viaţa umană", a spus Fechet. Totodată, el a subliniat importanţa protejării naturii şi a biodiversităţii, afirmând că prioritatea principală rămâne protejarea vieţii umane.

"(...) Datoria pe care o avem este aceea de a proteja natura, de a proteja biodiversitatea. Totuşi, înainte de toate trebuie să protejăm viaţa oamenilor. Nimic nu este mai presus de viaţa umană. Din acest motiv, acum un an de zile, cand am venit în minister, am înaintat un ordin. Ordinul reglementa numărul urşilor care puteau fi împuşcaţi pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenţia în caz de atac. Ordinul era pregătit pentru 500 de exemplare. După consultaţii cu mai multe instituţii, printre care şi Academia Română, s-au aprobat 220 din cele 500.

Populaţia totală a urşilor în România, astăzi, după estimările specialiştilor este de aproximativ 8000 de exemplare. Însă, dincolo de această cifră, care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o ştire cu un urs care a ajuns fie într-un sat, fie într-un oraş, fie pe Transfăgărăşan, sau a generat o tragedie precum este cea de la Buşteni. Este cert că avem o problemă cu populaţia de urşi din România. Este şi motivul pentru care am pus pe masa Consiliului de mediu al UE un document prin care am solicitat serviciilor să constate că populaţiile de urşi din România trebuie gestionate", a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

(Elena Andrei)

Afla mai multe despreurşiparlament
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt