Primul transplant de uter în Marea Britanie

Primul transplant de uter în Marea Britanie
foto: the-scientist.com

Medicii din Marea Britanie au realizat cu succes transplant de uter din Marea Britanie. Pacienta a primit organul chiar de la sora ei. Britanica va putea curând să rămână însărcinată.

Intervenţia s-a făcut în urmă cu şase luni la spitalul Churchill din Oxford şi a durat aproape 10 ore. Este primul transplant de uter prelevat de la o donatoare în viaţă din Marea Britanie. Unul dintre chirurgii care au realizat transplantul a spus că operaţia a a avut un succes uriaş.

Sora ei, în vârstă de 40 de ani, are deja doi copii şi a acceptat să îi doneze uterul. Pacienta, care locuieşte în Anglia şi nu a dorit ca numele ei să fie făcut public, a trecut în 2022 printr-o procedură de prelevare şi stocare a embrionilor cu scopul de a fi supusă ulterior unei fertilizări in vitro. Înainte de operaţie, ambele surori au participat la şedinţe extinse de consiliere psihologică.

Transplantul a costat în jur de 25.000 de lire sterline şi a fost plătit din donaţiile primite de asociaţia de caritate Womb Transplant UK. Un al doilea transplant de uter este programat în Regatul Unit în toamna acestui an, iar alte paciente se pregătesc pentru o astfel de operaţie. 

Primul transplant de acest fel a avut loc în Suedia în 2013.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt