Primul oraş din România care va avea autobuze fără şofer, dacă se schimbă legislaţia

Primul oraş din România care va avea autobuze fără şofer, dacă se schimbă legislaţia

Iaşiul ar putea fi primul oraş din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără şofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislaţiei actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica.

În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii Companiei de Transport Public (CTP) Iaşi, cei ai Anadolu Automobil Rom şi Karsan Otomotiv (Turcia) au oferit o serie de detalii despre caracteristicile tehnice ale unui model de autobuz autonom şi avantajele utilizării acestuia în transportul public urban.

Edilul Chirica a arătat că pentru achiziţionarea şi utilizarea unui astfel de autobuz electric autonom nu este nevoie doar de resurse financiare sau de îndeplinirea unor condiţii tehnice şi de infrastructură, ci şi de o modificare legislativă care să permită circulaţia pe drumurile publice a unor astfel de vehicule inovative.

'Trebuie modificată OUG 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice. Ordonanţa trebuie adaptată astfel încât să permită apariţia în spaţiul public, desigur, în mod responsabil, a vehiculelor fără şofer, fie că vorbim de autobuze, fie că vorbim de alte experimente care se fac la nivelul producătorilor de autoturisme care implementează această tehnologie. (...) Nu cred că ar trebui să dureze foarte mult. Ce ar împiedica să apară o modificare în Ordonanţa 195, prin care să se spună într-un articol că 'pot circula prin mijloace de transport, vehicule, cum le numesc ei, fără şofer, autonome, condiţia este să fie omologate conform normativelor', şi în felul acesta să le pui în mişcare aşa cum există deja în unele state europene', a afirmat primarul Mihai Chirica, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat, totodată, că în calitatea sa de primar va continua să sprijine orice proiect şi investiţie care poate contribui la dezvoltarea transportului public, inclusiv prin astfel de vehicule de ultimă generaţie.

'Modernizarea în continuare a parcului de vehicule, dar şi a infrastructurii, precum şi oferirea de servicii moderne şi de calitate sunt cele mai importante obiective care trebuie îndeplinite pentru ca transportul public să se integreze într-un oraş cu adevărat verde şi inteligent', a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit primarului, investiţiile municipalităţii din ultimii ani în transportul public, cele mai multe derulate cu fonduri europene, fac din Iaşi unul dintre cele mai moderne oraşe din ţară la acest capitol.

'În ultimii ani Primăria a creat şi susţinut o nouă etapă în programul de modernizare a transportului public, cel mai amplu din istoria oraşului nostru şi unul dintre cele mai ambiţioase din ţară. Sprijinim consistent şi în permanenţă transportul public local şi reuşim să îl modernizăm treptat, prin implementarea de noi şi noi proiecte, în special cu finanţare europeană. Investiţiile în calea de rulare, achiziţionarea de tramvaie de ultimă generaţie şi de autobuze electrice, la care se adaugă proiectele Companiei de Transport Public fac din transportul public în oraşul nostru unul confortabil, previzibil, atractiv, unul dintre cele mai moderne din ţară', a spus primarul Chirica.

Autobuzul de tip Karsan Autonomous e-ATAK, prezentat pentru prima dată în România la Iaşi, este primul vehicul complet autonom certificat la nivelul 4, şi este proiectat pentru a funcţiona fără şofer în medii controlate.

Acest mijloc de transport în comun, afirmă reprezentanţii producătorului, este rezultatul unui amplu proces de integrare tehnologică şi testare internaţională. Până în prezent, acest vehicul Karsan Otomotiv circulă în Statele Unite şi în mai multe ţări europene.

Autobuzul electric autonom e-ATAK are o lungime de circa opt metri şi o autonomie de până la 300 de kilometri, un motor 100% electric şi o capacitate de transport de până la 52 de pasageri, este echipat cu tehnologii de ultimă generaţie, precum senzori GMSL, sisteme de monitorizare şi raportare la distanţă, LiDAR, RADAR şi poziţionare prin satelit GNSS, pe lângă cele 11 camere video.

Autobuzul este construit pe platforma deja consacrată a modelului Karsan e-ATAK, aflat deja în exploatare în mai multe oraşe din România.

Reamintim că la începutul anului 2024, prin intermediul unei noi finanţări europene, de peste 14,4 milioane de euro, obţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii companiei Anadolu Automobil Rom au semnat contractul de furnizare a 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, a 25 de staţii de încărcare lentă, în garaj, şi a opt staţii de încărcare rapidă pe traseu. Cele 25 de autobuze electrice au o capacitate de transport de 88 de persoane, din care 32 pe scaune, echipamente IT şi facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi.

Valoarea contractului este de peste 14,3 milioane euro, iar compania are la dispoziţie 18 luni pentru a livra bunurile contractate.

Primele două autobuze Karsan au ajuns în Iaşi în luna decembrie 2024, în luna martie 2025 au fost livrate încă cinci autobuze de acest tip, iar până la finele anului toate cele 25 de vehicule vor circula în municipiu. 

Afla mai multe despreautobusautonomie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt