Prima reacţie a Kremlinului la declaraţiile lui Trump: Nicio noutate în abordarea sa faţă de această problemă

Prima reacţie a Kremlinului la declaraţiile lui Trump: Nicio noutate în abordarea sa faţă de această problemă

Kremlinul nu este surprins de declaraţiile care sugerează că dacă va fi reales preşedinte al SUA, Donald Trump ar face presiuni pentru modificări ale politicii NATO şi ar lipsi de dreptul la apărare colectivă acele ţări care nu alocă cel puţin două procente din PIB pentru cheltuieli militare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Trump şi-a atras critici din partea preşedintelui democrat Joe Biden şi a unor înalţi oficiali occidentali atunci când a sugerat, la un miting din weekend, că nu-i va apăra pe aliaţii din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare şi că ar încuraja chiar Rusia să îi atace.

Ulterior, un important consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump a declarat, marţi, pentru Reuters că, dacă fostul preşedinte va reveni la putere, va face presiuni pentru schimbări în NATO care ar putea duce la pierderea protecţiei unor ţări membre împotriva unui atac extern. Keith Kellogg, general locotenent în retragere şi fost şef de cabinet al Consiliului de Securitate Naţională al fostului preşedinte, a declarat că dacă un membru al alianţei nu cheltuieşte cel puţin 2% din produsul său intern brut pentru apărare, aşa cum a fost convenit, el ar susţine eliminarea protecţiei oferite de articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat propunerea sa cu Trump, deşi a spus că discută frecvent despre viitorul NATO.

Am văzut (declaraţiile lui Kellogg). Dar, ca să fim corecţi, să ne amintim că, atunci când era preşedintele SUA, acesta a fost unul dintre principalele mesaje ale lui Trump pe care l-a folosit în toate relaţiile sale cu membrii alianţei. El a tot amintit aceste două procente în diferite ocazii. Aşadar, nu există nicio noutate în abordarea sa faţă de această problemă", a comentat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 

Afla mai multe desprepeskovrusiatrumpnato
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt