Prima ipoteză în cazul tragediei de la Odorheiu Secuiesc

Prima ipoteză în cazul tragediei de la Odorheiu Secuiesc

Conform primelor informaţii, o ipoteză este că se făceau anumite lucrări lângă fundaţia internatului. Acestea ar fi putut influenţa evoluţia lucrurilor, astfel încât să avem tragedia de astăzi, scrie dcnews.ro.
Lucrarea a fost autorizată de către primărie în 27 octombrie şi se referea la construirea de gard, precum şi racordarea clădirii la reţeaua de canalizare de apă rece şi la reţeaua de canalizare fluvială”, a spus Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc.
Echipajele de salvare au reuşit să scoată de sub dărâmături patru adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, respectiv trei fete şi un băiat, dar, din păcate, ultimul nu a răspuns manevrelor de resuscitare.
"Acţiunile de căutare-salvare au încetat, forţele de intervenţie se retrag. Bilanţ final: o victimă decedată, o victimă cu traumatisme severe, intubată, două victime conştiente, cu diverse traumatisme", au precizat reprezentanţii ISU Harghita.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că internatul Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a surpat luni, surprinzând patru copii sub dărâmături, funcţionează într-o clădire închiriată de la Biserica Romano-Catolică şi găzduieşte aproape 100 de elevi.
Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a precizat că imobilul nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic.
"La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar. Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r - luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului "Tamasi Aron" - n.r), două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic. Celelalte două clădiri au fost reabilitate, o reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 - 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 - 2022, iar aceasta (a internatului - n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare. Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (...), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice", a declarat, pentru Agerpres, Cristinel Glodeanu.

Afla mai multe despreipotezepereteodorhei
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt