Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a menţinut în luna august în apropierea celui mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care scumpirea cărnii, zahărului şi a uleiurilor vegetale a fost contracarată de scăderea preţurilor la cereale şi lactate, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, transmite Reuters.
În luna august 2025, acest indice s-a situat la o medie de 130,1 puncte, comparativ cu o valoare revizuită de 130 de puncte înregistrată în luna iulie. În ritm anual, acest indice a crescut cu 6,9%, dar este în continuare cu 18,8% sub maximumul istoric atins în luna martie 2022.
Datele FAO arată că preţurile la uleiurile vegetale au crescut cu 1,4% în luna august, comparativ cu luna iulie, până la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
De asemenea, preţurile la carne au crescut cu 0,6% până la un nou maxim istoric, graţie cererii puternice pentru carnea de vită în SUA şi China, scrie profit.ro
Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2025 până la 2,961 miliarde de tone, de la 2,925 miliarde de tone cât estima anterior.