Preţul roşiilor, din solar la tarabă

Preţul roşiilor, din solar la tarabă

Doar 50 de bani! Atât costă să cumperi un kilogram de roşii direct din solariile producătorilor români. Deşi luate cu un preţ de nimic, cei care le vând mai departe în marile oraşe nu se sfiesc să profite şi să tripleze preţul pentru cetăţeanul de rând. În capitală, spre exemplu, un kilogram de roşii poate să ajungă şi la 25 de lei kilogramul. 
În Matca, comuna recunoscută pentru producţia uriasă de roşii, sătenii stau anul acesta cu legumele stricate în solarii. Nici măcar cu preţul mic cu care le pun la vânzare nu mai reuşesc să-şi dea marfa către cei care o revând.  Asta pentru că, spun legumicultorii, piaţa este suprasaturată. Chiar şi aşa, în piaţa din Matca, găsim roşiile la fel de ieftine.  
Ajungem însă la Galaţi, tot în piaţă. Aici, un kilogram de roşii  costă chiar şi 10 lei. Fie că sunt aduse din Matca, fie că nu, vânzătorii nu se sfiesc să pună  adaos. Plecăm din Galaţi şi ajungem în Bucureşti. În marile supermarketuri, preţurile pornesc de la 5 lei şi ajung chiar şi la 10 lei pentru un kilogram. 
În nordul Capitalei, unde un kilogram de tomate ajunge să coste....25 de lei. O producătoare vinde mai multe tipuri de roşii. Preţurile diferă, spune, în funcţie de soi şi calitate. De la 5 lei, la 15 lei.
 
Odată cu lansarea programului Tomata, în 2017, producţia de roşii a crescut constant în ultimii ani, la nivel naţional. De la 622.000 de tone, în 2016, la 760.000 de tone, în 2022. 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt