Eurovision, principalul program al European Broadcasting Union - EBU, nu mai este organizat la Televiziunea Română din 2023 şi acest lucru a fost cauzat de relaţia viciată dintre postul public şi producătorii de muzică din România, a declarat luni, în conferinţă de presă, Dan Turturică, preşedinte-director al TVR. „Ne vom întoarcem în Eurovision atunci când vom putea cu adevărat să aducem pe scenă din partea României artişti cu adevărat la vârful industriei muzicale”, a subliniat managerul.
În 2024, Televiziunea Română nu a organizat Selecţia Naţională din motive financiare.
„Decizia de a nu mai participa la Eurovision a fost luată în Consiliul de Administraţie. Primii ani din mandatul meu am militat pentru continuarea participării la acest proiect. Din păcate, argumentele împotrivă au devenit din ce în ce mai numeroase şi în final decizia a fost ca cel puţin, pentru moment, să nu mai participăm. Va avea rost să ne întoarcem cu o participare la Eurovision în momentul în care relaţia dintre Televiziunea Română şi producătorii de muzică din România va fi resetată. Pentru că unul dintre aceste argumente, nu e cel mai important, dar acesta mi-a venit în minte, a fost că Televiziunea Română promovează foarte mulţi artişti cu care se înscriu în concurs casele de producţie, dar beneficiile pe care TVR le are în urma acestei colaborări, care ar trebui să fie de tip win win, n-au fost. De tipul celor pe care le au alte televiziuni publice care promovează artişti”, a declarat Dan Turturică în Studioul 2 al TVR, potrivit News.ro.
Eliminarea juriului din Selecţia Naţională a stârnit nemulţumiri.
„Ultima dată când am organizat Eurovision şi când am stabilit să se voteze doar de către public melodia câştigătoare, să nu mai existe un juriu care selectează, foarte multe dintre casele de producţie nu şi-au mai trimis cântăreţii. Ori Televiziunea Română nu poate inventa cântăreţii, puterea noastră de a influenţa calitatea melodiilor care intră în selecţie şi implicit selecţia, astfel încât să trimitem pe scena Eurovision artişti cu care să ne mândrim şi care să fie consideraţi de mulţi ca reprezentanţi ai scenei muzicale româneşti, a devenit foarte îngustă. Am spus că ne vom întoarcem în Eurovision atunci când vom putea cu adevărat să aducem pe scenă din partea României artişti cu adevărat la vârful industriei muzicale”.
„TVR a câştigat foarte puţin”
„Noi ne dorim foarte mult să reluăm Eurovision. Aici nu este vorba despre bani. Puterea noastră de a influenţa calitatea artiştilor care vin înspre TVR pentru a participa la selecţie este limitată. Faptul că nu am mai avut un juriu, care a fost acuzat de foarte multe ori că are tot felul de parti-pris-uri, că favorizează anumite case de producţie, istoria scandalurilor legate de Eurovision intră în şapte volume.Tocmai, am extras juriul şi am lăsat publicul să decidă, deşi mulţi au fost nemulţumiţi. Noi putem doar prin dialog şi deschidere să impulsionăm casele de producţie şi pe toţi creatorii de muzică să vină către noi. De ce nu au mai trimis cei mai buni artişti, cele mai bune piese? Tipul de „contract” dintre TVR şi producătorii muzicali nu a fost unul echitabil. Au fost case de producţie care au câştigat foarte mult de pe urma participării artiştilor la Eurovision, iar TVR a câştigat foarte puţin. Această relaţie trebuie să se reseteze”, a subliniat preşedintele TVR.
„Ne aşteptam să beneficiem din partea lor de o susţinere ulterioară. Sunt televiziuni publice din Europa care au contracte de împărţire a drepturilor de autor care se obţin în urma valorificării melodiilor, nu neapărat cele câştigătoare, mult mai echitabile decât a avut Televiziunea Română”, a punctat Dan Turturică.