Preşedintele Bulgariei convoacă alegeri parlamentare anticipate pentru 9 iunie, odată cu alegerile europene

Preşedintele Bulgariei convoacă alegeri parlamentare anticipate pentru 9 iunie, odată cu alegerile europene

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a numit marţi un guvern interimar condus de prim-ministrul Dimităr Glavcev şi a convocat pentru 9 iunie alegeri anticipate, informează Reuters, preluat de news.ro.

Votul pentru alegerea noului parlament bulgar va coincide cu alegerile pentru membrii bulgari din Parlamentul European.

"Trebuie să fim un garant al stabilităţii, nu putem permite ca ţara noastră să fie implicată într-o criză constituţională, să fie ostatică a ambiţiilor şi dorinţelor de partid", a declarat premierul interimar Glavcev în timpul ceremoniei de învestire.

Glavcev, în vârstă de 60 de ani, a ocupat anterior funcţia de şef al Camerei de Audit.

Bulgaria, cel mai sărac membru al UE şi unul dintre cele mai corupte state ale sale, a fost zguduită de instabilitate politică de la protestele anti-corupţie din 2020.

Până la alegerile din aprilie 2023, a fost condusă de o succesiune de guverne interimare, numite de Radev în absenţa unei coaliţii stabile alese.

La începutul acestei luni, ministrul de externe Mariya Gabriel nu a reuşit să formeze un guvern în urma demisiei premierului Nikolai Denkov, din partea PP, la 5 martie, aşa cum era înţelegerea unei rotative guvernamentale. Denkov a demisionat pentru a permite GERB să conducă guvernul timp de nouă luni, aşa cum s-a convenit după alegerile de anul trecut. De asemenea, el a respins invitaţia lui Radev de a încerca să formeze tot el un guvern.

La alegerile din aprilie anul trecut, GERB s-a clasat pe primul loc, obţinând 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de PP a obţinut 64 de locuri.

Conform Constituţiei, parlamentul bulgar nu trebuie să se dizolve înainte de alegerile anticipate.

Afla mai multe desprealegerianticipatebulgaria
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt