Presa maghiară mai vine cu o variantă în lupta pentru şefia NATO. România îl va sprijini pe Rutte, iar Iohannis îi va fi adjunct

Presa maghiară mai vine cu o variantă în lupta pentru şefia NATO. România îl va sprijini pe Rutte, iar Iohannis îi va fi adjunct

Miniştrii de externe ai NATO participă joi şi vineri la Praga la o întâlnire informală pentru a pregăti summitul liderilor aliaţi care va fi găzduit de Washington în perioada 9-11 iulie, în care sprijinul pentru Ucraina va fi unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi. Totodată era de aşteptat să se ajungă la un acord în privinţa celui care îi va succeda norvegianului Jens Stoltenberg în fruntea NATO.

Marele favorit pentru acestă funcţie, Mark Rutte, s-a declarat optimist cu privire la şansele sale de a fi numit noul secretar general al NATO, dar a subliniat că acest lucru nu este încă decis din cauza lipsei de sprijin din partea României, Slovaciei şi Ungariei.

Totuşi, potrivit presei maghiare, sunt slabe şanse să se ajungă la Parga la un acord în privinţa viitorului şef NATO. La fel ca Ungaria, slovacii ar prefera să aleagă un lider NATO dintr-o ţară din est, în timp ce românii încă ezită, pentru că speră ca şeful lor de stat, Klaus Iohannis, să fie numit adjunct.

Sursele publicaţiei mai spun că românii n-ar mai fi împotriva alegerii lui Rutte ca secretar general, văzând că şi turcii s-au răzgândit.

Afla mai multe despreiohannisnatorutte
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt