Presa de la Budapesta: Ungaria a ajuns cea mai săracă ţară din UE la indicatorul consum

Presa de la Budapesta: Ungaria a ajuns cea mai săracă ţară din UE la indicatorul consum

Consumul maghiarilor a fost cel mai scăzut în 2023 comparat cu întreaga Uniune Europeană, arată o analiză a publicaţiei de opoziţie Nepszava, care citează o analiză a Băncii Naţionale a Ungariei (MNB).

În 2022, Bulgaria ocupa ultimul loc în UE, dar în 2023 Ungaria a ajuns în această poziţie din cauza inflaţiei-record de peste 17 la sută, scrie G4Media.ro.

Experţii Băncii Naţionale a Ungariei au scris că nu există nicio posibilitate de schimbare până când guvernul Orbán nu renunţă la politica sa economică ”defectuoasă”, potrivit Nepszava.

Gospodăriile maghiare cheltuiesc cel mai puţin din UE pentru că veniturile lor sunt cele mai mici, au concluzionat analiştii Băncii Naţionale. Acest lucru se datorează în parte structurii economiei: sectoarele necompetitive sau cu competitivitate scăzută din Ungaria generează mai puţine venituri şi, în plus, 3-4% din PIB migrează în străinătate în fiecare an din cauza îndatorării ţării şi a remitenţelor de la companiile străine.

În ultimii ani, veniturile gospodăriilor au crescut semnificativ în forinţi, cu 140% între 2012 şi 2022, ceea ce reprezintă cea mai mare îmbunătăţire din UE, dar în euro creşterea nu este atât de impresionantă. În euro, veniturile medii brute interne ajung la mai puţin de jumătate din media UE, dar şi la doar 64% în ceea ce priveşte paritatea puterii de cumpărare.

Potrivit experţilor Băncii Naţionale, acest cerc ar putea fi depăşit prin schimbarea modelului economic: guvernul ar trebui să atragă capital în sectoarele care cresc venitul naţional brut (VNB) care rămâne acasă.

Un alt factor care împiedică creşterea consumului şi realizarea prosperităţii este inflaţia. Potrivit unui studiu, în cei douăzeci de ani de la aderarea la UE, preţurile de consum au crescut cel mai rapid în Ungaria comparativ cu celelalte noi membre UE.

Afla mai multe despreungariabulgariaconsum
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt