Premierul Republicii Moldova a cerut demisia ministrului Energiei şi intrarea ţării în stare de urgenţă energetică

Premierul Republicii Moldova a cerut demisia ministrului Energiei şi intrarea ţării în stare de urgenţă energetică

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunţat că va solicita Parlamentului instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic, scrie Profit.ro.

În plus, Recean a cerut demisia ministrului Energiei de peste Prut, Victor Parlicov, a directorului general al traderului de stat Energocom, Victor Bînzari, şi a lui Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori al furnizorului de gaze dominant Moldovagaz, controlat de Gazprom.

În cadrul conferinţei, care poate fi urmărită aici, Dorin Recean a declarat că va prelua temporar portofoliul Ministerului Energiei.

Potrivit acestuia, starea de urgenţă se va menţine până la depăşirea situaţiei problematice din aprovizionarea cu energie şi gaze şi ar urma să înceapă pe 16 decembrie.

Recean a explicat că a cerut demisia ministrului Energiei ″pentru că el era responsabil de gestiunea sectorului energetic şi a admis greşeli care ne-au adus în situaţie de criză″.

Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acţionat la momentul potrivit pentru a achiziţiona gaz la cel mai mic preţ. În loc să caute vinovaţi, ei trebuiau să asigure gaze naturale la momentul oportun″, a spus Recean.

În cadrul unei şedinţe desfăşurate ieri, Guvernul de la Chişinău a analizat riscurile legate de evoluţiile regionale, inclusiv impactul războiului din Ucraina asupra infrastructurii energetice. Premierul a cerut instituţiilor statului să fie pregătite pentru „absolut orice scenariu,” subliniind faptul că „frigul este folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”.

Prim-ministrul Dorin Recean a asigurat cetăţenii că Guvernul va depune toate eforturile pentru a minimiza impactul crizei asupra populaţiei şi pentru a proteja securitatea energetică a Republicii Moldova.

„Avem responsabilitatea să asigurăm ţara cu gaze şi electricitate la momentul oportun, iar aceste măsuri sunt doar începutul pregătirilor pentru o iarnă dificilă,” a concluzionat premierul.

Prim-ministrul a detaliat o serie de măsuri prioritare:

  • - Moldelectrica trebuie să asigure interconexiuni pentru importul de energie electrică şi să pregătească scenarii pentru operarea insulară cu România.
  • - Energocom are obligaţia de a încheia contracte de contingenţă pentru aprovizionarea continuă cu electricitate şi gaze naturale.
  • - VestMoldTransgaz va mări capacitatea de echilibrare între sistemele de transport al gazelor cu Ucraina.
  • - Termoelectrica va creşte capacitatea de producţie în cazul în care centrala de la Cuciurgani devine nefuncţională.

 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt