Premieră în învăţământul universitar românesc. Studenţii vor face cursuri şi practică de specialitate la companii

Premieră în învăţământul universitar românesc. Studenţii vor face cursuri şi practică de specialitate la companii

Ligia Deca, Ministrul Educaţei, anunţă primele programe universitare în sistem dual, ca în ţările dezvoltate. Pentru prima dată, studenţii vor face cursuri şi practică de specialitate la companii.

"Am aprobat astăzi înfiinţarea primelor programe de studii universitare de licenţă în sistem dual. Începând cu luna septembrie, absolvenţii învăţământului liceal vor putea să se înscrie la 18 programe de licenţă duală, oferite de universităţi din ţară, inclusiv Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea „Ovidius" din Constanţa şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava", anunţă Ligia Deca. 

Programe universitare duale, ca în statele la care râvnim

Programele de licenţă în sistem dual sunt o premieră pentru România, modelul fiind împrumutat din statele care au dezvoltat acest sistem în ultimii ani, cu beneficii reale atât pentru absolvenţii care au avut un loc de muncă imediat după terminarea studiilor, cât şi pentru companiile partenere universităţilor care i-au pregătit şi angajat. 

Ligia Deca explică faptul că aceste programe duale sunt concepute să îmbine activitatea didactică de la clasă cu practica de specialitate la operatorul economic. Sistemul dual implică colaborarea strânsă între universităţi şi operatorii economici, cu o pregătire a studenţilor adaptată cerinţelor pieţei muncii.

"Dezvoltarea învăţământului dual reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educaţiei. Începând cu anul şcolar 2029-2030, învăţământul tehnologic la nivel preuniversitar se va desfăşura exclusiv în sistem dual. Astfel, toţi elevii de la liceele tehnologice vor beneficia de această formă de pregătire practică. În mod similar, prin Legea învăţământului superior, ruta duală devine completă", precizează liberala. 

Amintim că antreprenorii se plâng de ani buni de lipsa personalului calificat. Sunt numeroase companii care şi-au arătat disponibilitatea pentru a intra în parteneriate cu liceele tehnologice pentru a pregăti viitorii absolvenţi. 

Aceste companii au acum posibilitatea să pregătească şi studenţi prin programe duale în parteneriate cu universităţile.

(Elena Andrei)

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt