Predoiu, despre aderarea deplină la Schengen: Trebuie să jucăm foarte atent, foarte rapid şi pe toate fronturile

Predoiu, despre aderarea deplină la Schengen: Trebuie să jucăm foarte atent, foarte rapid şi pe toate fronturile

Cătălin Predoiu a afirmat despre aderarea deplină la Schengen anul acesta, că „sunt şanse, pentru că am făcut un pas important anul trecut şi acum suntem membru Schengen, e adevărat, nu cu toate frontierele, ori istoria Schengen arată că, odată intrat în spaţiul Schengen cu una sau două dintre frontiere, niciodată un stat nu a fost amânat foarte mult. Nu e România singura ţară, inclusiv Austria a intrat etapizat."

Acesta a explicat faptul că dosarul Schengen are două etaje foarte bine definite, un etaj tehnic, de care se ocupă Ministerului Afacerilor Interne, exclusiv combaterea migraţiei ilegale. Iar aici ministrul consider că România şi-a făcut treaba şi pe aceste eforturi am construit succesul de anul trecut.

România a scăzut migraţia ilegală cu 79% pe sensul de intrare, 80% pe sensul de ieşire. Toată lumea recunoaşte, Eurobarometru recunoaşte că România este una dintre cele mai sigure ţări din Europa în privinţa combaterii migraţiei ilegale, afirmă Predoiu.

"Cel de-al doilea etaj este partea politico-diplomatică, în care este în primul rând implicat Ministerul Afacerilor Interne, prin contactele pe care le are, dar sunt implicate şi alte instituţii, Ministerul de Externe, guvernele prin şefii de guverne”, a precizat ministrul PNL.

Acesta aminteşte că decizia va fi una politică, în care va conta foarte mult poziţia unor guverne la nivel de ministri şi că va fi foarte important să ne miscăm repede pe toate palierele pentru a fructifica munca pe care MAI o face săptămânal, în dialog permanent cu ministerele din Europa, inclusiv Austria: "Trebuie să jucăm foarte atent, foarte rapid şi pe toate fronturile."

Afla mai multe desprepredoiuschengen
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt