Prăpăd după viitură. Zeci de case au fost distruse de apă

Prăpăd după viitură. Zeci de case au fost distruse de apă

Ploile torenţiale au făcut din nou prăpăd. La Palanca, în judeţul Bacău, apele au ieşit din matcă, iar un bărbat a fost salvat în ultima clipă după ce a fost prins de viitură. Şi în Dolj, Arad şi Mehedinţi a plouat puternic, casele oamenilor au fost inundate şi zeci de animale şi-au pierdut viaţa.

29 de gospodării au fost inundate în comuna Palanca din Bacău, iar mai multe podeţe s-au rupt, lăsând zeci de familii izolate. Apele râurilor au ieşit din matică şi au măturat tot în cale, iar torenţii au adus aluviuni cu bolovani şi resturi de copaci rupţi. În ultima clipă, pompierii au intervenit şi au salvat un bătrân în vârstă de 76 de ani, care fusese luat de viitură. Omul a scăpat cu răni uşoare.

Şi în Dolj, localnicii au crezut că vine sfârşitul lumii. În doar câteva minute, albia unui râu s-a revărsat pe şosea şi în curţi. Trei localităţi sunt afectate. La Greceşti, mai multe gospodării au fost inundate, toate culturile distruse, iar oamenii au rămas şi fără animale. 

Potop şi în Mehedinţi, unde mai multe localităţi s-au aflat sub o avertizare cod roşu. O oră a plouat torenţial şi a fost de ajuns ca apele scurse de pe versanţi să inunde din nou satul Corzu din comuna Bâcleş. Este pentru a treia oară în mai puţin de o lună când sătenii cer ajutorul pompierilor ca să scoată apa din gospodării. Nici Aradul nu a scăpat de furia apelor. Este dezastru în trei comune din zona de deal: Conop, Tauţ şi Chisindia. La Conop, şuvoaiele au ajuns la aproape un metru şi jumătate.
În localitatea Tauţ, viiturile au distrus un podeţ şi o parte dintr-un drum, iar mai multe gospodării  şi peste 130 de hectare de culturi agricole au fost inundate. Autorităţile sunt in continuare in alertă, pentru că în bazinele hidrografice Crişul Alb şi Mureş este încă în vigoare o avertizare cod galben de inundaţii.
Vineri, situaţia se agravează, de la prânz şi până vineri seara va intra în vigoare un cod portocaliu de vreme rea. În Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi al Olteniei, dar şi în centrul Moldovei vor cădea iar ploi torenţiale şi vor fi vijelii puternice.
 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt