Podurile, motiv de supărare pentru localnici

Podurile, motiv de supărare pentru localnici

Este scandal într-o comună nemţeană, după ce autorităţile au decis să demoleze zeci de poduri şi podeţe construite ilegal. Mai mult, cei care le-au făcut au fost amendaţi cu câte zece mii de lei. Localnicii sunt furioşi pentru că atunci când au făcut podeţele, fără ca autorităţile să-i ajute, nimeni nu i-a întrebat de autorizaţii. În cazul demolării acestora, sătenii ar rămâne izolaţi de lume.

Construcţiile peste pâraiele din comuna nemţeană Alexandru cel Bun sunt pretenţios denumite „poduri”. Cele mai multe sunt punţi şi podeţe. Iar dacă acestea nu ar exista, accesul către locuinţă sau legătura cu lumea ar fi foarte dificile pentru cei care le-au construit. Oamenii spun că nu au posibilităţi financiare nici măcar pentru un proiect, darămite pentru construcţia unui pod, aşa cum cer normele.

În altă zonă, un alt podeţ declarat ilegal face legătura cu lumea pentru câteva familii care au nevoie de asistenţă
medicală în mod frecvent. După ce ani de-a rândul au cerut autorităţilor să se implice şi să le facă un pod, acum, când îl au, au aflat că nu are toate actele şi că ar putea fi demolat.

În comuna Alexandru cel Bun sunt 20 de poduri inventariate de Apele Române ca fiind neconforme. Instituţia a fost sesizată de existenţa lor în urma unor reclamaţii ale unor localnici rău-voitori, după cum îi numeşte administraţia locală. Primăria a fost somată să demoleze construcţiile fără autorizaţie.

Şase dintre poduri au fost construite înainte de 1996, când a fost stabilită o serie de legi legate de astfel de construcţii peste albiile râurilor, iar restul au fost amplasate până acum 10 ani

Cazul comunei nemţene Alexandru cel Bun nu este singular.

Mai mulţi politicieni din judeţul Neamţ şi-au arătat susţinerea faţă de această cauză şi urmează să fie înaintată o iniţiativă legislativă în Parlament pentru a rezolva situaţia în toată ţara, nu doar în comuna Alexandru cel Bun.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt