Este muzica relaxantă pentru animale? Răspunsul este: „depinde.” Deşi este greu de determinat dacă animalele de companie iubesc sau nu muzica, numeroase studii sunt în curs de desfăşurare pentru a evalua efectele comportamentale ale muzicii asupra acestora. Atât câinii, cât şi pisicile pot avea reacţii pozitive la muzică, în funcţie de genul acesteia.
Muzica uşoară, muzica clasică şi stilurile „new age” pot induce sentimente de calm la animalele de companie. De exemplu, pisicile găsesc muzica clasică uşoară, combinată cu sunete inspirate din natură, cum ar fi toarcerea sau suptul, mult mai relaxantă.
Pe de altă parte, stilurile muzicale cu sunete puternice de bas şi chitare distorsionate, cum ar fi heavy metalul, pot provoca anxietate crescută în rândul animalelor de companie.
Câinii şi auzul lor fin
Sunetul se propagă prin aer sub formă de unde de energie, iar Hertz (Hz) este unitatea de frecvenţă ce măsoară numărul de cicluri de unde pe secundă. Oamenii pot percepe sunete între 20 şi 20.000 Hz, în timp ce câinii, având un auz mult mai sensibil, pot detecta frecvenţe între 40 şi 65.000 Hz. Această abilitate evolutivă le permite să depisteze prădătorii, dar sunetele puternice sau neaşteptate pot copleşi sistemul nervos al unui câine.
În plus faţă de anxietatea provocată de fenomenele naturale, cum ar fi furtunile şi focurile de artificii, câinii pot fi deranjaţi de sunetele cotidiene pe care oamenii le ignoră adesea, precum aspiratorul, maşina de tuns iarba, sirenele, alarmele auto, aparatele de bucătărie sau chiar uscătorul.
Efectul muzicii asupra câinilor
Într-un studiu realizat de dr. Deborah Wells, câinii au prezentat un comportament mai calm după ce au ascultat muzică clasică, cu o respiraţie mai lentă şi o tendinţă redusă de a se plimba sau de a rămâne în picioare. Muzica heavy metal a avut un efect contrar, iar muzica pop a avut o influenţă minimă.
De asemenea, dr. Lori Kogan a raportat că câinii expuşi la muzică clasică au petrecut mai mult timp dormind şi mai puţin timp lătrând. De asemenea, aceştia au prezentat comportamente de anxietate, cum ar fi tremurat, după ascultarea muzicii heavy metal.
Pe lângă genul muzical, lungimea şi frecvenţa notelor influenţează reacţia câinilor la muzică. Notele scurte, cântate rapid, au dus la mişcări motorii rapide, în timp ce tonurile simple, ritmurile şi notele susţinute au generat o stare de calm.
Pisicile şi muzica
Cercetătorii au descoperit că stimularea simţurilor pisicilor şi modul în care acestea comunică influenţează profund experienţa lor muzicală. Deşi o pisică poate părea indiferentă la melodia preferată a stăpânului, atunci când ascultă un gen muzical adaptat tonului, înălţimii şi ritmului specific pisicilor, aceasta manifestă o plăcere evidentă, fiind cunoscută pentru frecarea de boxe şi toarcerea de plăcere.
Toate dovezile sugerează că pisicile apreciază muzica. Pe măsură ce cercetările continuă în acest domeniu, ar putea fi dezvoltate melodii special concepute pentru pisici, oferindu-le o experienţă îmbogăţită şi stimulare mentală.
Muzică pentru pisici
Înţelegerea că muzica poate fi specifică fiecărei specii îi ajută pe cercetători să identifice ce anume o face potrivită pentru pisici. Muzica umană se bazează adesea pe ritmuri care imită bătăile inimii umane. De asemenea, aceasta se încadrează într-o gamă acustică pe care o putem procesa.
Pisicile au o biologie şi simţuri diferite faţă de oameni, astfel încât este de aşteptat ca melodiile care le-ar plăcea să aibă alte calităţi. Cercetătorii continuă să investigheze exact ce tip de muzică adoră pisicile şi încep să creeze piese care să se alinieze la frecvenţele cu care comunică între ele.
Iată câteva sugestii pentru a crea un mediu muzical optim pentru animalele tale de companie:
- Servicii precum iCalmPet te ajută să creezi playlisturi în funcţie de situaţii, cum ar fi plimbările cu maşina, focurile de artificii sau vizitele la veterinar.
- Spotify oferă playlisturi bazate pe personalitatea animalului tău de companie.
- YouTube are numeroase canale şi videoclipuri cu sunete liniştitoare pentru câini şi pisici.
- Fă-ţi propriile playlisturi cu muzică clasică, reggae şi soft-rock pentru câini; alege muzică clasică combinată cu sunete din natură pentru pisici.
- Nu opri muzica când eşti acasă, astfel încât animalul de companie să nu asocieze acest lucru cu faptul că este lăsat singur.
- Roteşte playlisturile, deoarece animalele de companie se pot obişnui cu sunetele pe care le aud în fiecare zi.
Aşadar, de fiecare dată când vrei să asculţi muzică acasă, gândeşte-te şi la animalul tău de companie şi include în playlist melodia sa preferată. Dacă nu ai încă idee ce melodii să le pui câinilor sau pisicilor, există disponibile playlisturi create special pentru ei.