Planşeul de la Piaţa Unirii riscă să se prăbuşească

Planşeul de la Piaţa Unirii riscă să se prăbuşească

Pericol de moarte în Bucureşti! Planşeul de ciment de la Piaţa Unirii, construit cu peste 80 de ani în urmă, riscă să se prăbuşească! Ar duce la o adevărată tragedie, zona este cea mai aglomerată din Capitală, cu sute de mii de oameni care o tranzitează pe jos, în maşini sau în subteran, cu metroul. Primăria Sectorului 4 nu a avut banii necesari să reconsolideze planşeul, iar Ministerul Dezvoltării cere acum de urgenţă Guvernului suma totală pentru lucrări: peste 760 milioane de lei.

Istoria Pieţei Unirii începe în urmă cu 150 de ani, când se numea Piaţa Mare a Bucureştilor. Sub domnia regilor, apoi după venirea comuniştilor, a purtat mai multe denumiri. Planşeul a fost construit pe vremea lui Carol al II-lea şi taie Piaţa pe diagonală.

Cu o lungime de 360 de metri şi o grosime de 17 centimentri, acoperă Dâmboviţa de la Hanul lui Manuc până la promenada de la Biblioteca Naţională. În cazul unui cutremur puternic, consecinţele ar fi catastrofale. Parcul ar colapsa peste planşeu, care ar distruge pasajul Unirii şi chiar liniile de metrou, iar vieţile a mii de oameni ar fi în pericol. Prima expertiză tehnică a avut loc de-abia în 2004.

Piaţa Unirii este cea mai aglomerată zonă din Bucureşti. Pe aici trec zilnic sute de mii de oameni. Iar toată infrastructura subterană se întâlneşte sub planşeu. Este locul în care inima Capitalei este cea mai afectată.

Acum, Ministerul Dezvoltării vrea să aloce 760 de milioane de lei prin ordonanţă de urgenţă pentru reconsolidarea planşeului. Proiectul ar urma să fie finanţat prin programul „Anghel Saligny”. Experţii spun însă că întreaga infrastructură din zonă trebuie îmbunătăţită.

Specialiştii susţin că, dacă reconsolidarea nu începe rapid, degradarea va avansa şi poate duce la prăbuşirea parţială sau totală a planşeului. În acest moment, vehiculele cu o greutate de peste 3 tone şi jumătate nu au voie să circule în zonă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt