Piaţa de construcţii, în creştere rapidă. Sute de contracte publice scoase la licitaţie

Piaţa de construcţii, în creştere rapidă. Sute de contracte publice scoase la licitaţie

Proiecte de infrastructură, spitale şi şcoli, în valoare de peste 10 mld. euro sunt în prezent scoase la licitaţie, iar multe altele urmează să fie publicate. Până în 2030, se aşteaptă realizarea de proiecte publice de cel puţin 120 mld. euro şi proiecte private de 50-60 mld. euro.

Construcţiile au deschis în forţă anul 2024, iar creşterea va continua şi în 2025

Sectorul construcţiilor în România se află într-o perioadă de creştere semnificativă, susţinut de investiţiile masive deblocate de Guvern anul trecut pentru proiectele cuprinse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar şi prin programe finanţate prin fonduri guvernamentale.

Conform Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), se estimează că volumul lucrărilor de construcţii va înregistra o creştere de 7,6% în 2024, iar această evoluţie va continua şi în 2025, cu un plus de 9,1%. Pe ansamblul perioadei 2024-2027, creşterea totală se estimează că va fi la nivelul de peste 35%, faţă de anul 2023.

Guvernul Ciolacu a scos în 2024 la licitaţie sute de contracte, cu o valoare de peste 13 mld. euro

În prezent, sute de contracte publice se află în licitaţie pe platforma SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), căutându-şi executanţii. Aceste proiecte acoperă diverse domenii, inclusiv infrastructură, spitale, clădiri pentru instituţii publice de învăţământ şi dotarea cu energie termică a oraşelor.

În total, de la începutul anului aproximativ 650 de proiecte au fost publicate pe SEAP, având o valoare cumulată de 67,6 mld. lei (peste 13 mld. euro), un efort administrativ coordonat la nivelul Cabinetului condus de Marcel Ciolacu.

Printre beneficiarii acestor proiecte de mare valoare se numără Compania Naţională de Căi Ferate (CFR), Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, Politehnica Bucureşti şi diverse administraţii locale, inclusiv cea din Râmnicu Vâlcea.

Creşterea la peste 97% a absorbţiei de fonduri UE pune miliarde de euro la dispoziţia firmelor de construcţii

Piaţa construcţiilor a căpătat dinamism în ultimii ani datorită implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice. Această perspectivă promiţătoare deschide oportunităţi semnificative pentru companiile de construcţii, oferindu-le posibilitatea de a se angaja în lucrări valoroase şi importante care le pot asigura veniturile pentru anii următori.

Valoarea pieţei implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice este estimată în prezent la 11 mld. euro, iar potenţialul acesteia este imens, având în vedere că valoarea totală a proiectelor în execuţie şi planificate până în 2036 se ridică la 20 mld. euro.

Afla mai multe desprelicitatiepnrrcnsp
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt