PFA-urile ar putea plăti taxe mai mari

PFA-urile ar putea plăti taxe mai mari

Noile măsuri fiscale au stârnit o revoluţie atât la nivel naţional, cât şi în coaliţia de guvernare.Premierul Ciolacu ameninţă cu demisia dacă PNL îl mai critică. Spune insă  că Guvernarea PNL a gresit si a indatorat tara peste masură. Noile măsuri fiscale menite să acopere gaura din buget lovesc în toată lumea, afaceristi mici sau mari,  freelanceri sau pfa-auri.

Astfel, cei care încasează bani din activităţi independente vor plăti chiar şi dublu către stat. Măsura îi sperie pe cei cu PFA-uri, care deja se gândesc dacă merită să mai continue în acest fel. Şi specialiştii atrag atenţia că aceste modificări ar putea încuraja munca la negru. 

Mihai a lucrat în corporaţie până acum un an şi jumătate când a decis să devină freelancer. La acea vreme, ideea unui PFA era cea mai avantajoasă formă pentru el pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

Între timp însă codul fiscal s-a modificat, iar din 2024 va plăti mai mult către stat. Guvernul vrea însă să lovească din nou în cei care încasează bani din activităţi independente şi să mărească din nou taxele. 
Un freelancer care încasează 10.000 de lei pe an, în loc de 10% impozit către stat va mai plăti încă 10% către sănătate. Asta înseamnă că taxele lui se dublează. Codul fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie prevedea plata cass doar de la pragul de 18.000 de lei. De asemenea, cei care încasează mai mult de 2.000 de euro pe lună vor plăti 2.250 de lei constribuţia la pensie, în loc de 1.500 de lei cât era plafonul până acum.
 
Deja firmele de contabilitate primesc telefoane continuu de la clienţii care sunt bulversaţi de posibilele noi modificări, iar mulţi se gândesc că mai bine pentru ei ar fi să treacă de la PFA la SRL. În prezent, în România sunt aproximativ 430 de mii de PFA-uri. Noile modificări fiscale ar urma să fie adoptate de Guvern până la finalul lunii august.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt