Peste 50 de ţări au contactat Casa Albă pentru a iniţia discuţii comerciale, spune un consilier al lui Trump

Peste 50 de ţări au contactat Casa Albă pentru a iniţia discuţii comerciale, spune un consilier al lui Trump

Peste 50 de ţări au luat legătura cu Casa Albă pentru a începe negocieri comerciale, a declarat duminică Kevin Hassett, directorul Consiliului Economic Naţional al preşedintelui Donald Trump, în timp ce oficialii americani încearcă să apere noile tarife vamale extinse care au declanşat turbulenţe la nivel global, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat emisiunii This Week de la ABC News, Hassett a negat că tarifele ar face parte dintr-o strategie a preşedintelui Trump de a provoca o prăbuşire a pieţelor financiare pentru a forţa Rezerva Federală să reducă dobânzile.

”Nu va exista niciun fel de coerciţie politică asupra băncii centrale,” a spus el.

Declaraţia vine după ce Trump a distribuit vineri pe platforma Truth Social un videoclip care sugera că tarifele ar fi fost concepute intenţionat pentru a lovi piaţa bursieră şi a determina Fed să acţioneze.

Într-un interviu separat acordat emisiunii Meet the Press de la NBC News, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a minimalizat scăderea burselor şi a declarat că nu există ”niciun motiv” să se anticipeze o recesiune din cauza tarifelor.

Anunţul lui Trump de miercuri privind tarife generalizate pentru importuri a zguduit economiile globale, provocând reacţii dure din partea Chinei şi temeri privind un război comercial global şi o posibilă recesiune.

Duminică dimineaţă, oficialii de top ai administraţiei Trump au încercat să prezinte tarifele ca parte a unei repoziţionări strategice a SUA în ordinea comercială globală, susţinând că turbulenţele sunt doar efecte pe termen scurt, scrie Profit.ro.

Bursele americane au pierdut aproximativ 10% în doar două zile după anunţul noii politici comerciale, scădere pe care analiştii de piaţă o atribuie agresivităţii tarifelor, considerate de majoritatea economiştilor şi de preşedintele Fed drept factori care pot stimula inflaţia şi frâna creşterea economică.

Pieţele financiare, bulversate de tarife, se pregătesc pentru o nouă săptămână de volatilitate, după ce săptămâna trecută a fost cea mai slabă pentru acţiunile americane de la criza COVID-19 din urmă cu cinci ani.

Hassett a declarat că, în urma impunerii tarifelor, ”peste 50 de ţări” au contactat Casa Albă pentru a începe negocieri comerciale.

Duminică, preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a propus iniţierea unor discuţii cu SUA pe baza tarifelor zero, promiţând eliminarea barierelor comerciale în locul aplicării unor măsuri de retorsiune, şi anunţând investiţii suplimentare ale companiilor taiwaneze în SUA.

Spre deosebire de alţi economişti, Hassett a susţinut că impactul asupra consumatorilor va fi redus, deoarece exportatorii vor fi nevoiţi să reducă preţurile pentru a rămâne competitivi.

Bessent, la rândul său, a respins ideea unei recesiuni, indicând datele solide privind ocuparea forţei de muncă: ”Cifrele de vineri privind locurile de muncă au fost peste aşteptări. Economia avansează, deci nu văd niciun motiv să luăm în calcul o recesiune,” a spus el.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt