Mii de persoane sunt evacuate de urgenţă după ce un baraj uriaş din epoca sovietică a fost aruncat în aer marţi dimineaţa, în regiunea Herson din Ucraina, controlată parţial de Rusia.
Barajul era peste râul Nipru, la Nova Kahovka, şi alimenta cu apă centrala nucleară de la Zaporojie care este acum pusă în pericol, întrucât pot apărea probleme de răcire a reactoarelor.
„Barajul pune în pericol cea mai mare centrală atomică din Europa. El a fost construit în anii 50 şi face parte dintr-un sistem complex de baraje. Prin distrugerea lui este pusă în pericol şi alimentarea cu apă a Crimeei. Este cel mai mare dezastru ecologic care a afectat această zonă din Europa, care va afecta ecoclimatul şi în România”, relatează Mihai Isac, redactor-şef politicaexternă.ro.
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului şi e greu de spus cine este vinovat, pentru că ambele ţări au interese de război în zonă.
Ucraina a fost în aprilie 1986, când făcea parte din Uniunea Sovietică, scena unui cumplit accdent nucelar la centrala de la Cernobâl. Norul de radiaţii radioactive a fost purtat de vânt şi a ajuns inclusiv deasupra României şi a nordului Europei. Zile la rând, autorităţile sovietice la Moscova au refuzat să recunoască accidentul care a otrăvit jumătate de Europa.