Patru pagini dedicate Nadiei Comăneci în L’Equipe. ”Am reuşit să mă descopăr fără să mă gândesc vreodată că ar putea fi o căutare”

Patru pagini dedicate Nadiei Comăneci în L’Equipe.  ”Am reuşit să mă descopăr fără să mă gândesc vreodată că ar putea fi o căutare”

Fosta gimnastă Nadia Comăneci a fost evocată, vineri 8 martie, de prestigioasa publicaţie franceză L’Equipe, care trece în revistă marile sportive ale lumii în această dată deosebită, anunţă Prosport.
În palmaresul sportivei noastre strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Campionatele Mondiale şi nouă de aur la Campionatele Europene.
Numărul total al medaliilor câştigate de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice, CM şi CE se ridică la 25, din care, 16 de aur. Este considerată una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi printre cele mai mari gimnaste ale lumii.
„A fost cu atâta timp în urmă… Uneori stau şi mă gândesc la ce a făcut această fetiţă pentru a-mi oferi această viaţă. Nu aveam dorinţa să schimb lumea. Nu voiam să fiu specială, unică, să fac istorie sau să bat recorduri. Generaţiile de astăzi caută să definească cine sunt înainte de a se angaja.
Nu am avut această ambiţie şi nici măcar un astfel de vis. Există multe oportunităţi pentru femei acum. Gimnastica mi-a salvat mai întâi adolescenţa. Fără gimnastică, probabil că aş fi fost ca o barcă, una care pluteşte în derivă.
Am reuşit să mă descopăr fără să mă gândesc vreodată că ar putea fi o căutare”, a declarat Nadia Comăneci pentru L’Équipe.
Nadia Comâneci: „Nu mai aveam viitor în România la acea vreme”
Un capitol discutat în amplul interviu pe patru pagini a fost fuga din România lui Nicolae Ceauşescu, petrecută în noiembrie 1989. Nadia a explicat că a ales să lase România în urmă datorită mentalităţii sale şi pentru că şi-a dat seama că viitorul în România nu era unul optimist.
„Această plecare din ţară a fost generată de acest proces care m-a împins tot timpul pentru a progresa. Am plecat pentru că am vrut să aflu ce îmi rezervă viitorul. Totuşi, nu mai aveam viitor în România la acea vreme.
Mai degrabă decât să aştept, să suport o viaţă care mi s-ar fi impus şi pentru că nu îmi place să mă plâng, am vrut să acţionez, să îmi ofer şansa de a deschide următorul capitol.
Riscasem deja foarte mult, nu am ezitat să înfrunt ce ar presupune această plecare”, a afirmat Nadia Comăneci.
Nadia Comăneci este supranumită „Zeiţa de la Montreal”, după ce, în 1976, a obţinut titlul olimpic absolut, cucerind trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), una de bronz (sol) şi argint cu echipa, la Jocurile Olimpice din oraşul canadian.
Este prima gimnastă din istorie căreia i s-a atribuit nota 10 într-un concurs (de şapte ori).

Afla mai multe desprenadiamontreall’equipe
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt