Patronii afacerilor de pe litoral au renunţat la angajaţii străini şi caută din nou români. „Nu veneau niciodată la program”

Patronii afacerilor de pe litoral au renunţat la angajaţii străini şi caută din nou români. „Nu veneau niciodată la program”

Mai sunt trei luni până la deschiderea sezonului estival, iar patronii de hoteluri şi restaurante caută mână de lucru.

După doi ani în care au adus preponderent barmani, ospătari şi cameriste din Bangladesh, Sri Lanka sau India, acum angajatorii mizează tot pe români. Sunt scoase la concurs peste 15.000 de posturi pentru tinerii care vor să lucreze, în această, vară la mare, arată Ştirile Pro TV.

Cererea în creştere de forţă de muncă pentru turismul de pe litoral i-a determinat pe patroni să revină la angajaţii români, după ce, în ultimii 4 ani, au adus mulţi străini. Potrivit legii, aceştia trebuie plătiţi, prin contract, pentru un an, iar sezonul estival durează doar şase luni.

"A trebuit să-i învăţăm că programul este program, nu veneau niciodată la ora pe care o stabileam. Pare că nu sunt scumpi, dar sunt scumpi pentru că trebuie să le plătim în afară de salariu şi cazare, şi masă. Ţinând cont că hotelul este sezonier".î, spune administratorul unui complex hotelier.

Aşa că, pentru 2024, cei mai mulţi dintre administratorii de hoteluri şi restaurante mizează forţă de muncă autohtonă. Cum profesioniştii sunt greu de găsit, se încearcă şcolarizarea elevilor care pot suplini deficitul de forţă de muncă.

"Pe termen mediu, dacă reuşim să creştem copii, să-i preluăm din şcolile profesionale sau din învăţământul dual, atunci cu siguranţă vom avea 10-20% care vor rămâne să lucreze pe litoral", adaugă administratorul unui complex turistic.

Recent, Lanţul La Mama, ce operează în prezent şase restaurante în Bucureşti, a confirmat că renunţă la muncitorii asiatici şi îşi propune să angajeze doar români.

Afla mai multe desprelitoralmuncitoriasia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt