Pasărea Pheonix peste cancer. Au învins boala şi au pictat cicatricile

Pasărea Pheonix peste cancer. Au învins boala şi au pictat cicatricile

,,Am pus fluturi, flori şi păsări phoenix peste cancer! Am colorat durerea în roşu, violet, ori purpuriu". Sunt mărturiile unor oameni care au învins cancerul şi care au fost provocaţi să işi lase trupurile pline de cicatrice pictate de artişti!

O provocare pe cât de dureroasă, pe atât de mângâietoare, pentru că s-a nascut din experienţa de viaţă a unei clujence care a învins la rândul ei în lupta cu cancerul. Sesiunile de artă şi terapie se desfăşoară în aer liber. 

Portretele supravieţuitorilor sunt acum parte a unei expoţii, iar în viitor vor fi aşezat în spitalele de oncologie! Urmariti un reportaj despre  deznădejde si speranţă, aruncate împreună într-un borcan de culoare! 

La prima vedere ai senzaţia că aceşti oameni, infasurati in esarfe de matase, cu fluturi si pasari  ce le cresc pe trup, sunt actori intr-un videoclip. De fapt,  fără să vrea, au fost parte dintr-un scenariu real care i-a dus in cumpână şi în pragul dintre viata si moarte. Sunt supravieţuitori ai cancerului şi astăzi au puterea să râdă. 
Cuvinte cu o forta incredibila! Zambete care vin dupa luni sau ani de chin. Oameni care şi-au privit trupurile si cicatricile ramase in urma interventiilor si si-au dorit culoare peste ele! 
Au intalnit o pe Alina care s-a luptat ani buni cu un cancer de colon agresiv. L-a invins , a adunat in jurul ei artisti si au inceput sa picteze trupuri.  Corpuri transformte penru cateva momente intr o etamina alba, gata sa primeasca atingerea artistului. 
De cele mai multe  ori, cicatrcicile pe care le lasa cancerul in urma lui, dechid  alte si alte rani atunci cand sunt privite. Care trimit in trecut si te arunca in locul unde disperarea şi deznădejdea te înecau clipă de clipă. El şi altii, mama ta, prietenul tau, colegul tau de birou. Povestile sunt diferite, insa  in esenta, vorbim de aceleasi drame, care macină secundele, saptamânile sau anii.  
O mana de artisti care pictează culoare in locul unde alta data era asezata durerea , un fotograf care ii cheama  apoi sa analizeze impreuna instantaneul, zambind si chicotind - toate acestea sunt raiul  de aici, de pe pământ, al supravietuitorilor. 
O aripă de fluture sau o pasăre phoenix, acolo unde altădată era pieptul unei mame. Sunt doar câteva dintre picturi. După ce trupurile le-au devenit artă, supravieţuitorii s-au lăsat fotografiaţi. Cele 30 de portrete - o invitaţie de a reflecta asupra vieţii - sunt parte a unei expoziţii, la Cluj. 
Cancerul - ce cuvânt greu şi cât de mult cântăreşte în vieţile oamenilor acest diagnostic crunt. Prin intermediul artei, acolo unde un ac a cusut o rană, o pensulă a aşezat speranţa. 
Toate tablourile vor fi asezate in curand pe holurile centrelor de oncologie din tara. Pentru ca cei care le vor privi sa inteleaga ca increderea si speranta dau cele mai puternice aripi.

Afla mai multe desprecancercicatricepicturiboalacluj
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt