Parlamentul turc urmează să se exprime marţi prin vot asupra aderării Suediei la NATO, potrivit postului CNN Turk, urmând să pună capăt unei aşteptări de peste un an a aliaţilor din Occident ca Ankara să ratifice această extindere, lăsând astfel Ungaria drept ultim obstacol în procesul aderării suedeze la Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.
Alte publicaţii, ca postul privat NTV, evocă un vot prevăzut mai târziu săptămâna aceasta.
O ratificare a aderării Suediei la NATO ar lăsa Ungaria drept ultim obstacol în procesul acestei extinderi, pe care Suedia şi Finlanda, vecina sa, l-au declanşat după invazia Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape doi ani, scrie News.ro.
Candidatura Suediei a fost aprobată în decembrie în Comisia Afacerilor Externe a Parlamentului turc, însă votul în plen a fost amânat.
Turcia şi Ungaria sunt ultimii membri NATO care blochează drumul Suediei, printr-o multiplicare a exigenţelor şi pretextelor în vederea justificării unor reticenţe.
Suedia şi-a depus candidatura în acelaşi tiâmp cu Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan obiecta de la începutul procesului o presupusă indulgenţă a Stockholmului faţă de anumite grupări kurde pe care le consideră teroriste.
La începutul lui decembrie, el a anunţat drept condiţie a ratficării Ankarei o aprobare ”simultană” de către Congresul Statelor unite a unei vânzări de avioane de tip F-16 Turciei, de care are nevoie pentru a-şi moderniza Forţele Aeriene.
Guvernul american nu este ostil acstei vânzări, însă Congresul a blocat-o până acum din motive politice, şi anume tensiuni cu Grecia - de asemenea stat membru NATO -, de care Ankara s-a apropiat recent.
Erdogan a discutat luna trecută la telefon cu preşedintele american Joe Biden, care a subliniat că Turcia ar putea obţine aprobarea Congresului în cazul unei ratificări a aderării Suediei la NATO.