Parlamentul maghiar alege un nou preşedinte. Partidul lui Orban l-a desemnat pe preşedintele Curţii Constituţionale, Tamas Sulyok, în locul lui Katalin Novak

Parlamentul maghiar alege un nou preşedinte. Partidul lui Orban l-a desemnat pe preşedintele Curţii Constituţionale, Tamas Sulyok, în locul lui Katalin Novak

Ungaria, care şi-a pierdut emblematica preşedintă după ce a făcut o graţiere într-un dosar de pedofilie, alege luni în Parlament un succesor al lui Katalin Novak, într-o încercare de a închide acest scandal răsunător, relatează AFP şi News.ro.
Prima femeie şefă de stat în Europa Centrală, Katalin Novak, numită în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o ”greşeală” prin faptul că l-a graţiat pe complicele unui pedofil.
Premierul ungar Viktor Orban - afectat de cea mai gravă criză politică de la revenirea sa la putere în 2010, a evocat un ”coşmar” la plecarea acestei apropiate a sa.
Partidul Fidesz al lui Viktor Orban a ales un profil mult mai discret, un jurist, Tamas Sulyok, în vârstă de 67 de ani, care conducea Curtea Constituţională din 2016.
Votul deputaţilor urmează să aibă loc luni după-amiaza, iar rezultatul votului să fie anunţat un pic mai tîrziu, după numărarea buletinelor de vot.
Opoziţia denunţă această desemnare a unui candidat fără anvergură politică, iar câteva mii de oameni au manifestat duminică la Budapesta cerând alegerea şefului statului prin sufrgaiu universal direct.
Viktor Orban speră astfel să pună capăt acestui scandal, care a scos în stradă zeci de mii de oameni, la jumătatea lui februarie, o mobilizare de o amploare fără precedent în ultimii zece ani.
”Unitatea naţională a fost ruptă prin această decizie” de graţiere, declara săptămâna trecută, la radio, premierul suveranist, apreciind că numai demisia lui Novak şi învestirea altui preşedinte poate ”restaura unitatea”.
El s-a angajat să consolideze legislaţia cu privire la protecţia copilului şi a cerut ”teste care să analizeze modul de viaţă, devianţele sexuale şi aptitudinea psihologică” a celor care lucrează cu minori.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt