Parlamentul, calea sigură spre avuţie

Parlamentul, calea sigură spre avuţie

Un loc în Parlamentul României aduce, de obicei, şi o creştere a averii. 46 din 50 de deputaţi au averi mai mari după ce au ajuns la Casa Poporului, arată raportul realizat de un grup civic. În sprijinul instituţiei care se ocupă cu controlul averii persoanelor cu funcţie publică vine şi societatea civilă.

Un proiect de modificare a legii după care sunt completate declaraţiile de avere a fost dezbătut în parlament, doar că aleşii nu s-au îngrămădit.

Primarul din Corbeanca, Valeriu Anton, a fost reţinut de DNA în luna mai pentru o mită de aproape 4 milioane de euro. La şase luni, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Curtea de Apel Bucureşti că există o diferenţă de peste 3 milioane lei între veniturile declarate şi averea primarului.

Cei aproape 100 de angajaţi ai instituţiei trebuie să verifice în fiecare an peste 1,2 milioane de declaraţii de avere. Cu acelaşi lucru se ocupă şi iniţiativa civică Integritate pe Bune, doar că pe banii şi timpul voluntarilor, care până acum au făcut nenumărate solicitări către ANI. 

Voluntarii fac o muncă titanică pentru a urmări, pe cât posibil, averile demnitarilor. În munca de cercetare, voluntarii au descoperit mai multe hibe legislative în procesul de completare a acestor declaraţii. Într-un raport realizat pe 50 de deputaţi verificaţi, în 35 de cazuri, aceştia nu şi-au declarat niciun leu în conturi.

Şi cu banii împrumutaţi sunt probleme la raportare. De exemplu, fostul parlamentar PNL, Ben Oni Ardelean a împrumutat partidul cu aproape 134.000 de lei în 2020, arată declaraţia de avere. Returnarea banilor nu a mai fost însă trecută. Voluntarii au venit cu 9 propuneri de modificare a legii, doar că la dezbaterea de la Comisia Juridică s-au prezentat doar 6 parlamentari.

Potrivit raportului efectuat de Grupul Civic Integritate pe Bune, cei 50 de deputaţi cercetaţi sunt în medie cu 163.000 de lei mai bogaţi la momentul actual faţă de momentul intrării în politică.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt