Pâinea cu gust de friptură şi berea cu extract din coajă de vinete. Galaţiul domină piaţa de ingineri de industrie alimentară din România

Pâinea cu gust de friptură şi berea cu extract din coajă de vinete. Galaţiul domină piaţa de ingineri de industrie alimentară din România

Pâinea cu gust de friptură şi berea cu extract din coajă de vinete, salamul dietetic şi batonul proteic din soia şi zer, sunt doar câteva dintre invenţiile studenţilor şi profesorilor de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. În spatele acestor produse inovatoare stau sute de ore de cercetare în mini-unităţile de producţie ale facultăţii.

De 35 de ani, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA) din Galaţi pregăteşte unii dintre cei mai buni ingineri de industrie alimentară din România. Munca de cercetare a profesorilor şi dotările staţiilor-pilot de carne, de lapte şi de bere au făcut posibile aceste rezultate.„Calitatea cercetării în industria alimentară de la Galaţi a rămas în prima linie şi este pe primul loc chiar şi în aceste condiţii de aglomerare a învăţământului superior de industrie alimentară. Dotările superioare ale Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au fost obţinute din contractele de cercetare câştigate”, a explicat pentru Economedia profesorul doctor inginer Petru Alexe, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, citat de Economedia.

Staţiile pilot reprezintă un model american de educaţie în cadrul cărora studenţii fac ceea ce se numeşte practică integrată. La facultatea de la Galaţi au fost create mini-unităţi de producţie, denumite generic staţii-pilot, unde studenţii fac practică organizat, în cadrul activităţilor didactice curente, din timpul anului universitar.

Tinerii îşi dezvoltă practic competenţele tehnologice încă din timpul facultăţii şi se pregătesc astfel pentru realitatea economică de după absolvire. Concret, fiecare student execută o anumită sarcină sub monitorizarea cadrelor didactice în aceste mini-unităţi de producţie, iar ulterior participă la dezbateri seminarizate. 

Practica pe care o fac studenţii în staţiile-pilot este împărţită pe etape săptămânale, care simulează o situaţie similară cu cea din producţie. Responsabilitatea studenţilor creşte pe parcurs, iar pe perioada studiilor aceştia ajung să creeze produse alimentare de înaltă calitate.

Tinerii care aleg să studieze la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au de ales între o varietate largă de specializări, pornind de la Ingineria Produselor Alimentare şi Inginerie şi Management în Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi până la Biotehnologii pentru Industria Alimentară, Ecologie şi Protecţia Mediului şi Zootehnie (piscicultură şi acvacultură). În 2023, SIA Galaţi a scos la concurs 55 de locuri bugetate.

Afla mai multe despregalatiindustrie alimentara
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt