Incendiul care a mistuit sâmbătă Palatul Administrativ din Suceava îşi arată forţa prin dezastrul lăsat în urmă de la primul până la ultimul etaj. Sunt zeci de birouri îmbibate în apă, zeci de metri pătraţi de tavan prăbuşit, încăperi care trebuie renovate de la zero şi pagube de sute de mii de euro doar la o primă estimare. Din păcate, tot mai multe voci acuză lucrările de mântuială făcute în această clădire de
patrimoniu.
Deşi pompierii au reuşti să stingă flăcările violente, cele o mie de tone de apă folosite pentru lichidarea incendiului au afectat mult încăperile Palatului Administrativ sucevean.
Dacă era văzut la timp, incendiul nu ar fi distrus atât de mult din clădirea de patrimoniu, cred pompierii. Cel care a sunat la 112 este un angajat al primăriei, care toaleta, la înălţime, nişte copaci din apropiere. Însă şi el a observat, din păcate, cu întârziere focul ce se propaga cu putere. Deja există specialişti care acuză faptul că în anul 2015 lucrările de renovare nu s-au făcut cum trebuie, dar nimeni nu a avut
îndrăzneala să spună atunci ceva.
Unele surse din anchetă spun că în documentele de renovare apărea lemnărie ignifugată. În realitate, lemnul folosit se pare că era unul banal.
Oficialităţile spun că cele mai importante documente ale Prefecturii şi ale Consiliului Judeţean au fost salvate. Nu se cunosc, însă, detalii despre cele ce aparţineau Serviciului Român de Informaţii şi celui de Telecomunicaţii Speciale.
Mai multe comisii de evaluare lucrează pentru a calcula suma totală a pierderilor. Birourile celor două instituţii ce funcţionau în incinta Palatului Administrativ au fost împărţite în alte cinci clădiri din oraş.