Păcănele şi LOTO în sediul ONJN – Instituţia unde jucătorii dependenţi vin să se autoexcludă

Păcănele şi LOTO în sediul ONJN – Instituţia unde jucătorii dependenţi vin să se autoexcludă

În aceeaşi clădire în care funcţionează Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), la doar o cameră distanţă de locul unde jucătorii depun cereri de autoexcludere, există o sală de jocuri. 

„Veniţi, vă jucaţi aici pentru ultima oară şi vă excludeţi”, spune ironic bărbatul care a postat videoclipul. Acesta se afla la ONJN pentru autoexcludere, procedură destinată celor care vor să renunţe la jocurile de noroc.

La intrarea în instituţie, un paznic oferă jucătorilor formulare pentru autoexcludere, pe care aceştia trebuie să le completeze şi semneze. Biroul destinat acestor cereri este separat de sala de joc printr-o uşă de sticlă.

În clădire există şase aparate de tip video lottery terminal (VLT) şi un stand pentru bilete LOTO.

ONJN: Sunt alt tip de păcănele
Într-un răspuns oferit pentru HotNews.ro, ONJN precizează că îşi desfăşoară activitatea într-o clădire deţinută de Loteria Română, unde „la momentul închirierii spaţiului alocat Oficiului, în această clădire funcţiona deja o agenţie loto”.

Instituţia mai susţine că în clădire nu există slot machines operate de firme private, ci doar „terminale de tip VLT, distincte de aparatele slot-machine”.

Aparatele VLT, utilizate în agenţiile Loteriei Române, sunt asemănătoare slot machines-urilor, dar au un regim fiscal diferit. Principala diferenţă constă în modul de funcţionare: VLT-urile sunt conectate la un server central care decide câştigurile printr-un sistem de loterie electronică, în timp ce slot machines-urile funcţionează independent, cu rezultate aleatorii, conform Ordonanţei de Urgenţă 92/2014 privind jocurile de noroc.

O decizie a Consiliului Concurenţei din 2013 arăta că Loteria Română concurează direct cu operatorii privaţi, iar diferenţele tehnice între aparate nu sunt relevante pentru jucători, deoarece experienţa utilizatorului este similară. Această concluzie a fost susţinută şi de Guvern în 2015, înainte de adoptarea unui regim fiscal diferenţiat pentru aceste aparate.

Întrebat dacă prezenţa acestor aparate ar putea influenţa jucătorii care vin să se autoexcludă, ONJN afirmă că „implementarea măsurii nu este influenţată de existenţa unei agenţii loto în aceeaşi clădire”.

Peste 14.000 de români au cerut autoexcluderea
Cereri de autoexcludere sunt primite la sediul ONJN, iar numărul celor care au ales această soluţie a depăşit 14.000 – de aproape şase ori mai mult decât cele 2.500 declarate acum jumătate de an, potrivit publicaţiei Snoop.

O soluţie propusă pentru autoexcludere este crearea unei platforme unice, care să blocheze accesul la jocurile online şi în sălile de pariuri, însă implementarea acestei măsuri mai durează cel puţin şase luni.

O altă investigaţie realizată de Snoop, în iunie 2024, a arătat că jucătorii autoexcluşi pot intra fără probleme în sălile de joc, deoarece nu există un sistem de verificare eficient. Deşi legislaţia obligă operatorii să împiedice accesul acestor persoane, atât firmele din industrie, cât şi statul întârzie aplicarea măsurilor.

Afla mai multe despreonjnjocurinoroc
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt