O viitură din Ucraina, aşteptată să ajungă în Vrancea. Apele Siretului ar putea ajunge la 2.000 metri cubi pe secundă

O viitură din Ucraina, aşteptată să ajungă în Vrancea. Apele Siretului ar putea ajunge la 2.000 metri cubi pe secundă

Autorităţile din Vrancea desfăşoară lucrări de consolidare şi intervenţii preventive în mai multe localităţi expuse riscului de inundaţii, în contextul avertizărilor hidrologice şi al posibilităţii producerii unei viituri importante pe râul Siret, provenite din Ucraina, au informat, miercuri, reprezentanţii Prefecturii Vrancea.

La Mirceşti, se pregăteşte instalarea unui baraj metalic provizoriu, cu o lungime de circa 500 de metri, realizat din panouri de aluminiu şi material impermeabil, pentru protejarea malului şi evitarea revărsării apelor. Deşi localitatea este cunoscută ca zonă cu risc istoric de inundaţii, în acest moment nu sunt raportate gospodării afectate.

Probleme ar putea apărea dacă precipitaţiile vor continua şi în cursul zilei de miercuri, Siretul putând ajunge la un debit de aproximativ 2.000 de metri cubi pe secundă.

„Este posibil ca în următoarele 48 de ore, în urma acumulărilor cantităţilor de apă pe care le colectează Siretul, pornind din Ucraina şi din tot bazinul hidrografic al acestuia, să avem o descărcare ce poate ajunge până la 2000 de metri cubi/secundă. Dar acest lucru nu ar crea probleme dacă pe raza judeţului nostru nu vor mai fi precipitaţii în cantităţi semnificative”, a declarat prefectul judeţului Vrancea, Marius Iorga, citat de Agerpres.

El a subliniat că, în cazul în care debitul Siretului va creşte brusc şi se va bloca temporar descărcarea, există riscul ca râul Putna să nu mai poată evacua apele, ceea ce ar putea duce la inundaţii în zonele joase.

Pentru a preveni această situaţie, au fost realizate deversări controlate la barajele din amonte, în colaborare cu Hidroelectrica şi Administraţia Bazinală de Apă.

Prefectul a mai precizat că, în prezent, debitele râurilor din judeţ sunt în scădere sau stagnare, iar evacuările controlate din acumulările din amonte se realizează pentru a pregăti capacitatea de preluare a undei de viitură. „La Movileni deversăm 1.300 de metri cubi pe secundă, iar la Călimăneşti 1.200 de metri cubi. Facem loc pentru unda de şoc ce poate veni pe Siret”, a spus Iorga.

De asemenea, în Bilieşti, autorităţile au intervenit pentru decolmatarea unui canal agricol esenţial, care preia apele pluviale din câmp şi le direcţionează către canalul ANIF, traversând drumul judeţean şi reducând astfel presiunea asupra gospodăriilor din localitate.

În zona Călieni, autorităţile împreună cu specialiştii de la ISU Vrancea şi SGA monitorizează punctul critic unde râul Putna se varsă în Siret. Echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, împreună cu reprezentanţi ai Hidroelectrica, Apele Române şi autorităţile locale, continuă monitorizarea permanentă a cursurilor de apă şi a infrastructurii hidrotehnice, fiind pregătite să intervină rapid în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă.

Afla mai multe despreviiturainundatiisiret
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt