O lună de la tragedia de la Crevedia. Oamenii refuză să locuiască în containere

O lună de la tragedia de la Crevedia. Oamenii refuză să locuiască în containere
foto: INQUAM Photos / George Călin

A trecut o lună de la exploziile de la Crevedia, iar locul arată tot ca după război. Oamenii locuiesc în containere sau într-o singură cameră din casele aproape distruse, iar unii dintre ei au început să îşi renoveze locuinţele singuri, pe banii lor. Şi asta pentru că ajutoarele promise de autorităţi întârzie să apară. Alţii şi-au părăsit cu totul locuinţele. Rămân însă traumele după deflagraţiile devastatoare. Abia reuşesc să doarmă noaptea, iar orice zgomot îi alarmează.

Cea de-a treia explozie s-a produs în jurul orei 21:00. A fost şi cea mai puternică, iar zeci de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale sau spitalizare. A fost şi cazul ginerelui doamnei Vasilica, acesta a suferit arsuri pe aproape 30% din suprafaţa corpului. 
A trecut o lună şi doamna Vasilica încă are coşmaruri. Casa în care locuia a fost distrusă complet. Stă acum cu copiii, dar, în curând, va trebui să se mute în containerul dat de autorităţi. Nu l-a amenajat deocamdată şi cu greu îşi poate imagina viaţa în acest fel la cei 72 de ani ai săi.
Casa în care locuiesc copiii ei a rămas fără geamuri şi acoperiş în urma exploziei. Reparaţiile au fost făcute pe cheltuiala proprie pentru că nu au primit ajutor de la autorităţi. Doar de la biserică şi crucea roşie. Insuficient însă!
 
Traumele rămân şi la o lună de la tragedie. Toată familia doamnei Vasilica încă se luptă cu amintirea acelor momente cumplite. De altfel, toate casele din jurul staţiei GPL sunt doar nişte ruine, ca după apocalipsă. Cei mai mulţi au plecat la rude. Containerele nu îi ajută pentru că nu sunt legate la curent şi apă. Oamenii aşteaptă să fie despăgubiţi de proprietarii staţiei GPL, aflaţi acum în arest. Când se va întâmpla, nimeni nu ştie, dar spun că nu se mulţumesc cu puţin şi îşi vor casele înapoi. 
 
Cinci oameni au murit în urma exploziilor de la Crevedia. În România, un singur pacient mai este internat la Spitalul de Arşi, dar în străinătate se află încă 8, trei dintre ei în stare critică. În total, 58 de persoane au fost internate.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt