Un test inovator de depistare a gripei ar putea, în viitor, să înlocuiască exsudatul nazal cu o simplă gumă de mestecat sau o pastilă. Cercetătorii au creat un senzor molecular care eliberează o aromă specifică atunci când intră în contact cu virusul gripal – o metodă ce ar putea transforma testarea la domiciliu pentru această infecţie.
Studiul, publicat în revista ACS Central Science, descrie un compus capabil să elibereze timol – o substanţă cu gust intens, uşor mentolat, prezentă în cimbru – atunci când detectează enzima virală neuraminidază, componentă esenţială a virusurilor gripale (simbolizată prin litera „N” în tulpinile H1N1).
Senzorul funcţionează imitând ţinta naturală a enzimei virale: atunci când virusul o descompune, eliberează timolul, iar persoana testată simte imediat aroma specifică pe limbă. Testele de laborator au demonstrat că reacţia are loc în mai puţin de 30 de minute şi că senzorul nu afectează celulele umane sau animale.
Cercetătorii intenţionează să înceapă studii clinice pe oameni în următorii doi ani, pentru a verifica dacă „gustul gripei” poate fi detectat atât în fazele timpurii, cât şi după apariţia simptomelor.
Noua metodă ar putea completa testele PCR, care sunt precise dar costisitoare, şi testele rapide la domiciliu, care au o sensibilitate limitată. O gumă sau o pastilă de acest tip ar putea permite testarea facilă în locuri cu risc crescut de transmitere, prevenind răspândirea virusului încă dinaintea simptomelor.
Autorii studiului au depus cererea de brevet la Oficiul European de Brevete, însă tehnologia se află încă într-un stadiu experimental şi nu este disponibilă pentru utilizare clinică.