Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală a crescut puternic în acest an

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală a crescut puternic în acest an

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală este în creştere cu două-treimi, arată Poliţia. Statisticile făcute publice de instituţie indică de asemenea creşteri în ceea ce priveşte infracţiunile în trafic, faptele de violenţă în familie, scăderi ale numărului de furturi şi tâlhării dar şi peste o sută de fapte de natură penale care au legătură cu campania electorală.

„Se constată un trend ascendent în cazul infracţiunilor economico-financiare”, este una dintre concluziile unui bilanţ făcut public duminică de Poliţia Română. Conform datelor furnizate de instituţie, anul acesta se constată cu 2.992 mai multe infracţiuni economico-financiare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere de 21,3%. Aceleaşi statistici arată o creştere şi a numărului infracţiunilor de evaziune fiscală, cu 846 de fapte, reprezentând 64,4% mai mult decât anul trecut.

Recent a intrat în vigoare legea prin care evaziunea fiscală cu prejudiciu de până la un milion de euro este dezincriminată, câtă vreme acesta este plătit integral către buget, cu o majorare de 15% şi dobânzi şi penalităţi.

Mai puţine furturi şi tâlhării

Creşteri ale infracţionalităţii se constată şi în traficul rutier. Deşi în primele patru luni ale anului au fost înregistrate cu 4,8% mai puţine accidente rutiere grave şi se menţine trendul descendent pentru numărul persoanelor decedate (-3,6%) şi pentru numărul răniţilor grav (-4,2%), se constată un număr cu 4,8% mai mare de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Cea mai mare creştere înregistrată în cazul infracţiunilor vizează punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (+30,1%). De asemenea, 11,7% dintre infracţiunile la regimul rutier vizează conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa substanţelor psihoactive (1.491). Au fost constatate peste 11.800 de fapte de conducere sub influenţa alcoolului, dintre care aproape 7.700 de contravenţii şi au fost întocmite peste 4.100 de dosare penale.

Datele furnizate de Poliţie arată, pe de altă parte o scădere a numărului infracţiunilor de furt cu 5,6%, dar şi a numărului infracţiunilor de tâlhărie, cu 14,4%. În ceea ce priveşte violenţa domestică, în primele 4 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 4.006 ordine de protecţie provizorii, 1.651 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 38.656 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 19.348 în mediul urban şi 19.308 în mediul rural.

Statisticile indică, la nivel naţional, că numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 3,5%, faţă de primele 4 luni ale anului 2023, de la 17.792 la 18.410 fapte.

 

 

Afla mai multe desprepolitieinfractiuniamenzi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt