Nu mai sunt bani pentru persoanele cu dizabilităţi

Nu mai sunt bani pentru persoanele cu dizabilităţi

Statul român face economii pe spatele celor mai vulnerabili dintre cetăţenii săi. Sunt mai bine de 2500 de brăileni cu dizabilităţi grave care aşteaptă să-şi primească indemnizaţia. În luna octombrie, au primit doar o mică parte din bani, iar pentru cei din noiembrie sunt foarte multe semne de întrebare. Primăria mai are nevoie de aproape 10 milioane de lei şi aşteaptă aceşti bani de la Guvern.

Tocmai când a venit frigul şi implicit perioada în care facturile cresc, primăria din Brăila a rămas fără bani. Pe 15 noiembrie, atunci când persoanele cu dizabilităţi aşteptau indemnizaţia aferentă lunii octombrie, acestea au primit doar o mică parte din bani. Este şi cazul lui Dragoş, care din cauza sclerozei sistemice care i-a afectat puternic plămânii, depinde de aparatul de oxigen de peste 10 ani.

Pe lângă problemele lor de sănătate, oamenii se gândesc şi la însoţitorii de care depind.
Reprezentanţii Primăriei dau din umeri şi nu pot spune când o să primească banii. Potrivit acestora, oricum doar 10% din ei se plăteau de la bugetul local. 90% vin direct de la guvern.
Chiar dacă pasează responsabilitatea la guvern, şi autorităţile locale s-au mişcat foarte greu. Abia pe 14 noiembrie, cu doar o zi înainte ca oamenii să îşi primească banii, Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul primăriei a informat prefectura că nu are sumele necesare.
Situaţia de la Brăila este generată de lipsa unei rectificări bugetare. Fără aceasta, toate sumele se alocă din Fondul de Rezervă, iar cei care au nevoie de bani sunt nevoiţi să facă cereri punctuale către Guvern.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt