Noul secretar general al NATO Mark Rutte promite la Kiev o susţinere pentru ca Ucraina să ”învingă”

Noul secretar general al NATO Mark Rutte promite la Kiev o susţinere pentru ca Ucraina să ”învingă”

Noul secretar general al NATO Mark Rutte a reiterat joi susţinerea Ucrainei de către Occident a Ucrainei până când ”învinge”, într-o vizită la Kiev la două zile de la preluarea funcţiei, relatează News.ro.

Această vizită intervine într-un moment dificil pentru Ucraina, ale cărei forţe sunt în recul pe tot frontul de est, duc lipsă de oameni şi armament, iar tot mai multe voci îndeamnă la negocieri, inclusiv în rândul aliaţilor Kievului.

”Este prioritatea şi privilegiul meu să fac să avanseze susţinerea” Occidentului, ”astfel încât Ucraina să învingă”, a declarat Rutte alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski şi-a exprimat nemulţumirile pe care le nutreşte de luni de zile împorova Occidentului, pe care-l acuză de ”tărăgănarea” livrărilor de rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, un tip de armament care se află în centrul unei dezbateri pe tema folosirii lor în atacuri în Rusia.

Kievul a cerut să ţintească cu aceste rachete ţinte în adâncime pe teritoriul rus, pentru a reduce capacităţile Moscovei de a lovi Ucraina.

Însă mai mulţi dintre aliaţii săi - inclusiv Statele Unite - refuză să-i dea unda verde, de frica unei escaladări cu Kremlinul, care a ameninţat să răspundă oricîrei astfel de autorizări.

”Avem nevoie de o cantitate şi de o calitate suficiente de armament, inclusiv arme cu rază lungă de acţiune, cu care, după mine, partenerii noştri trenează deja”, şi-a exprimat regretul Zelenski.

El a subliniat că sarcina este de a-i ”convinge” pe occidentali ”să doboare rachetele şi dronele ruseşti” care vizează Ucraina.

Însă el se declară conştient de faptul că ”este vorba despre o decizie dificilă” şi că aliaţii Kievului ”nu sunt încă pregătiţi” s-o ia.

Afla mai multe despreruttenatoucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt