Starea de anxietate este o parte normală a vieţii. Cu toate acestea, persoanele cu tulburări de anxietate agravante prezintă simptome care pot transforma fiecare zi într-un calvar. În cazuri extreme, de la starea de anxietate persistentă la episoade repetate de anxietate intensă, de frică sau teroare este un singur pas. Rezultatul este atacul de panică, care poate fi de-a dreptul tulburător, potrivit Smartliving.ro.
Când sentimentele de anxietate şi panică interferează cu activităţile zilnice, sunt greu de controlat, sunt disproporţionate faţă de pericolul real şi pot dura mult timp, starea de anxietate capătă „titlul” de tulburare anxioasă.
Exemple de tulburări de anxietate includ tulburare de anxietate generalizată, tulburare de anxietate socială (fobie socială), fobii specifice şi tulburare de anxietate de separare. O persoană poate manifesta mai multe tipuri de tulburări anxioase deodată, iar în multe cazuri ajutorul psihologului sau medicaţia psihiatrică sunt necesare.
Mulţi oameni se confruntă cu anxietate la un moment dat în viaţa lor, anxietatea fiind, de fapt, un răspuns normal la evenimentele de viaţă stresante, cum ar fi pierderea cuiva drag, schimbarea locurilor de muncă sau problemele financiare.
Tulburările de anxietate pot fi înfiorătoare, însă recunoaşterea simptomelor este primul pas spre vindecare.
Nouă simptome comune care anunţă starea de anxietate
1. Îngrijorarea excesivă
2. Starea de agitaţie permanentă
3. Starea de nelinişte persistentă
4. Starea de gânditor continuă
5. Întâmpinarea dificultăţilor de concentrare
6. Starea de iritabilitate
7. Insomnia sau starea continuă de somn
8. Atacurile de panică
9. Temerile iraţionale