Nouă persoane au fost arestate preventiv în dosarul reţetelor false cu Ozempic

Nouă persoane au fost arestate preventiv în dosarul reţetelor false cu Ozempic

Nouă persoane au fost arestate preventiv, iar alte patru au fost plasate în arest la domiciliu în dosarul reţetelor false cu Ozempic, un medicament pentru diabet, folosit şi la slăbit, transmite Agerpres.

Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti, iar procurorii au anunţat că au contestat hotărârea judecătorilor privind plasarea a patru inculpaţi în arest la domiciliu.

Poliţia Capitalei şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au destructurat miercuri o reţea condusă de o asistentă de la o clinică privată din Capitală, care a falsificat sute de reţete pentru medicamente compensate folosite la tratamentul diabetului – Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity.

Asistenta introducea date false în sistemul informatic al CNAS, după care medicamentele erau ridicate din farmacii cu ajutorul unor complici şi vândute pe reţelele de socializare, pentru că erau cunoscute că ar ajuta la slăbit. Prejudiciul în dauna CNAS se ridică la un milion de lei.

Potrivit Poliţiei Capitalei, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie în vârstă de 32 de ani, asistentă medicală şi recepţioneră în cadrul unei clinici medicale private cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat reţete prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit şi pentru a le vinde în afara cadrului legal.

Medicamentele ar fi fost obţinute în baza unei înţelegeri prealabile cu angajaţi ai unui lanţ de farmacii, dar şi cu sprijinul altor persoane, apropiaţi ai asistentei medicale, şi vândute prin intermediul platformelor comerciale sau al reţelelor de socializare.

Conform unor surse judiciare, asistenta ar fi falsificat peste 700 de reţete compensate 100% pentru medicamente specifice tratamentului diabetului prin introducerea de date false în sistemul informatic CNAS şi OPSNAJ, pe care le-a folosit în interes personal sau le-a pus la dispoziţia altor suspecţi în vederea ridicării medicamentelor prescrise din farmacii.

Femeia a fost ajutată de prieteni sau apropiaţi, unii dintre ei fiind farmacişti.

Potrivit surselor, după ridicarea din farmacii, medicamentele – Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity – au fost vândute pe Facebook sau pe alte platforme online pentru că erau cunoscute că ar ajuta la slăbit.

În România, aceste medicamente se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală, sunt incluse în Programul Naţional de Diabet Zaharat (PNS5) şi sunt decontate 100% de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Afla mai multe despreozempicmedicamentearest
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt