Noi taxe şi impozite pentru români

Noi taxe şi impozite pentru români

Chiar dacă Guvernul Ciucă a adoptat renumita „ordonanţă a austerităţii” se pare că efectele sale sunt aproape nule. Moştenitorul gaurei bugetare de peste 20 de miliarde de lei, Marcel Ciolacu, ar pregăti la nivelul coaliţiei un nou set de taxe şi impozite pentru a rezolva problema deficitului bugetar până la finalul anului. Miza este uriaşă: banii din PNRR. 

Însă, în pofida spuselor preşedintelui, sursele PrimaTV vorbesc despre creşteri de taxe şi impozite care se vor resimţi în buzunarul românilor. Pragul la microîntreprinderi ar urma să scadă la 250.000 de euro de la 1 ianuarie 2024, de la 500.000 euro cât este în prezent. Şi este posibil ca afacerile mici, cu profituri mari, să fie taxate în plus.

Am putea vedea accize crescute la benzină şi motorină, creşterea taxării la jocuri de noroc şi TVA mai mare la toate sucurile. Peste 80% din antreprenorii români, conform unui sondaj al Consiliului IMM-urilor, spun că modificările fiscale intrate în vigoare la începutul anului au avut un impact negativ asupra activităţii lor. 

70% dintre afacerişti spun că nu vor alte modificări ale Codului Fiscal până la sfârşitul anului. Cu toate acestea, am putea vedea şi creşteri de TVA pentru alimentele bio, pentru sectorul HoReCa, dar şi  majorarea accizelor la tutun şi alcool. Există chiar şi scenariul unei taxe pe valori adăugate unice, de 19%. 
Şi modificările nu se opresc aici. Angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar urma să-şi piardă şi ei beneficiile fiscale. Iar românii cu buzunarul gros ar urma să fie taxaţi pe proprietăţile lor de lux. Guvernul speră ca prin aceste modificări să nu depăsească pragul de 4,4% pentru deficitul public. 
 
Conform Băncii Naţionale, datoria externă a crescut cu 12,5 miliarde de euro în primele cinci luni ale anului. 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt