Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că va propune în şedinţa de luni a Consiliului General organizarea unui referendum local cu două întrebări. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că social-democraţii nu se vor opune unei astfel de iniţiative, iar consilierii generali ai PSD, cei mai mulţi la număr, ar putea susţine propunerea edilului, dar ar putea veni şi cu o a treia întrebare pentru bucureşteni.
Primarul general Nicuşor Dan anunţă că a convocat şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru data de 21 octombrie.
„Sunt de acord cu exerciţiul democratic al organizării referendumului, nu înseamnă că susţin întrebările. E posibil ca şi Guvernul să vină cu o întrebare pentru bucureşteni”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Referendumul ar urma să se desfăşoare la 24 noiembrie, o dată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Matematic, Nicuşor Dan nu are în acest moment majoritate în Consiliul General, deci nu poate convoca un referendum şi ar avea nevoie de voturile consilierilor generali de la PSD.
Nicuşor Dan vrea mai multă putere
Nicuşor Dan ar vrea ca primarul general să aibă mai multă putere atât asupra impozitelor plătite de către bucureşteni, dar şi asupra autorizaţiilor de construcţie din Capitală.
Astfel, edilul vrea ca bucureştenii să răspundă cu DA sau NU la următoarele întrebări:
- Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
- Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
Pentru ca un referendum local să fie valid, la acesta trebuie să participe cel puţin 30% din cetăţenii cu drept de vot.
Majoritate fragilă în CGMB
Nicuşor Dan grăbeşte organizarea referendumului astfel încât acesta să fie aprobat de consilierii generali din mandatul 2020-2024 pentru că, în acest moment, nu are încă o majoritate în noul Consiliu General.
Dacă în actualul mandat în consiliul general sunt doar 4 partide, în mandatul 2024-2028 vor fi 8 partide, iar crearea unei majorităţi e extrem de dificil pentru primarul general. Acesta va avea nevoie de consilierii a 5 partide pentru a-şi asigura majoritatea de dreapta, aşa cum a anunţat că îşi doreşte.