Nicolae Ciucă, optimist în legătură cu rezultatul alegerilor: Vorbim de PNL, cel mai vechi partid din Uniunea Europeană, care a avut cea mai mare contribuţie în momentele cele mai importante din istoria României

Nicolae Ciucă, optimist în legătură cu rezultatul alegerilor: Vorbim de PNL, cel mai vechi partid din Uniunea Europeană, care a avut cea mai mare contribuţie în momentele cele mai importante din istoria României

Nicolae Ciucă, liderul Partidului Naţional Liberal, a expus viziunea sa optimistă asupra viitorului politic al României, abordând subiecte esenţiale precum puterea electorală a PSD, angajamentul faţă de sport şi educaţie, şi profilul său de prezidenţiabil, toate acestea într-un context ce subliniază importanţa valorilor democratice şi a unităţii în faţa provocărilor actuale.

Invitat la o emisiune TV, liderul PNL a făcut o serie de declaraţii, arătându-se optimist cu privire la alegerile prezidenţiale.

(Sunteţi optimist în ceea ce priveşte aceste alegeri?)

"Sigur că da. Sunt optimist şi vă şi explic de ce. În primul rând, când vine vorba de alegeri, aici contează şi persoana, dar contează foarte mult partidul, forţa partidului. Şi vorbim de Partidul Naţional Liberal, care este partidul cu cea mai consistentă, cea mai lungă istorie în Uniunea Europeană. Până să avem Brexit-ul aveam Partidul Conservator din Marea Britanie. Dar acum Partidul Naţional Liberal e cel mai vechi partid politic din România. Şi din Uniunea Europeană.

Este un partid care a avut cea mai consistentă contribuţie în momentele cele mai importante din istoria României, de la Războiul de Independenţă la Marea Unire, la Prima Constituţie, la tot ce au însemnat momentele importante ale istoriei noastre. Are oameni care cred în valorile şi virtuţile liberalismului. Eu personal cred în aceste valori, cred în familie, cred în Dumnezeu, cred în tot ceea ce înseamnă patria. Şi nu patriotismul acesta spus din vorbe, ci făcut prin fapte. În momentul de faţă avem 1.146 de primari, 12 preşedinţi de Consilii Judeţene, avem peste 11.500 de consilieri locali, 350 de consilieri judeţeni. Este o forţă politică plus întreg activul de partid care, dacă stăm să ne uităm doar la rezultatele de la locale, Partidul Naţional Liberal a fost ori pe primul loc, ori pe locul doi. De aceea sunt foarte optimist. Sunt optimist pentru că eu cred foarte mult în membrii Partidului Naţional Liberal. Cred în românii care identifică tot ceea ce a ţinut de progres şi dezvoltare în România cu guvernări de dreapta şi aceste argumente şi aceste atribute îmi dau încredere".

(Dar nu vă temeţi că maşinăria de vot a PSD-ului ar fi mai puternică?)

Mi-a plăcut cum aţi spus, maşinăria! O fi. Au arătat că au o maşinărie de vot puternică. Dar atunci când a fost vorba de decizii care cu adevărat impactează viaţa şi tot ceea ce înseamnă efectele şi consecinţele asupra românilor, asupra României, cetăţenii au avut grijă să nu lase puterea deplină într-o singură mână. Românii gândesc: "Bă, putem noi să avem toate butoanele la PSD?" Am mai avut asta cu ceva timp în urmă şi nu ne-a fost bine.

(Premierul Ciolacu a declarat la un moment dat că dacă iese preşedinte, vă propune premier pe dumneavoastră. Dumneavoastră dacă ieşiţi preşedinte, îl luaţi premier sau îi oferiţi funcţia de premier domnului Ciolacu?)

Eu am spus că se alintă, pentru că dacă vine cu astfel de propunere, am mai văzut şi la alţi lideri că vin cu propuneri din interiorul PNL, înseamnă că chiar avem valoare. Iar ei nu au oamenii necesari să ocupe astfel de funcţii. Sau se văd deja preşedinţi. Eu nu mă văd preşedinte. Lăsăm românii să decidă cine va fi preşedinte şi atunci vom decide pe cine vom nominaliza prim-ministru. Cu certitudine, în momentul de faţă, vom avea un prim-ministru de la Partidul Naţional Liberal. Identificăm persoanele care pot să ocupe această funcţie şi îmi doresc foarte mult o guvernare de dreapta.                              

(Aveţi un minut la dispoziţie să transmiteţi un mesaj pentru oamenii care se uită la noi?)

Le spun foarte simplu. Să aibă încredere în cei care au făcut ceva în viaţa lor şi în cei care vorbesc mai puţin, dar fac mai mult!

(Mi s-a spus despre dumneavoastră că, pe lângă faptul că sunteţi un militar de carieră, nu sunteţi un om milităros. Dimpotrivă, un om foarte cumsecade.)

Voiam să comentez un pic pe acest subiect, pentru că aţi menţionat mai devreme că de regulă, înainte, oamenii încercau să evite stagiul militar. Că nu le convenea. Armata avea altă configuraţie, oamenii erau de alt profil la vremea respectivă. Serviciul militar obligatoriu nu se compară cu cel de astăzi, în care discutăm de militari profesionişti. Nici programul nu mai este acelaşi în unitate, pentru că nu mai sunt militarii care să rămână peste noapte.

(La noi nu mai este serviciul militar obligatoriu.)

Da, din 2007. Este o situaţie pe care fiecare ţară o analizează şi reintroducerea nu este o decizie uşoară. Şi nici punerea în practică a serviciului militar obligatoriu nu este simplă. Pentru că odată ce se renunţă la tot ceea ce ţine de procesul acesta al vieţii de zi cu zi a militarilor în cazarmă, se pierde. El trebuie refăcut. Refacerea durează destul de mult, adică nu putem să spunem de mâine reintroducem serviciu militar obligatoriu şi să avem convingerea că şi funcţionează. Trebuie să învăţăm să facem lucrurile aşa cum se cuvine, să iasă ceea ce trebuie, pentru că am făcut destule lucruri care nu şi-au atins obiectivele.

(Aveţi un masterat în America, la Colegiul de Război al Forţelor Terestre.)

Army War College este denumirea în limba engleză, în Pennsylvania, aproape de Harrisburg. Şi este o şcoală cu tradiţie, unde se pregătesc liderii militari pentru forţele terestre. Este o clădire veche cu foarte multe inserţii de nou, pentru că acolo, chiar dacă se păstrează arhitectura, tot ceea ce se desfăşoară în interiorul clădirilor este pe baza evoluţiei tehnicii şi tehnologiilor, a învăţământului, este o instituţie foarte bună.

(Aţi terminat facultatea de interarme)

Da, facultatea interarme. Forţe terestre. Este vorba despre planificarea şi întrebuinţarea într-o acţiune militară a mai multor specialităţi, a mai multor categorii de armă. Vă dau un exemplu simplu. Infanterie, geniu, tancuri, artilerie, care fac parte dintr-o categorie de forţă, forţe terestre. CBRN, logistica este oarecum generală pentru toate categoriile de forţă. Şi atunci, la nivelul forţelor terestre, aceste arme trebuie planificate pe o misiune, să existe o coordonare, o sincronizare, care trebuie însuşită, trebuie învăţată.

La asta mai adaug încă una. Intercategorii de forţe. Pentru că vorbim de arme întrunite la nivelul unei categorii de forţă, dar după aceea vine o operaţie la care participă şi forţe terestre, şi forţe aeriene, şi forţe navale, şi forţe speciale. Întrunite. Aşa s-a gândit la vremea respectivă sintagma şi ea a fost folosită ca atare.

(Fotbal aţi jucat în liceu?)

Am fost mai bine de un an şi ceva, cât am putut până ne-am mutat, la handbal. L-am avut antrenor pe Paul Stuparu, s-a prăpădit acum câţiva ani  de zile. După aceea am jucat handbal de fiecare dată când am avut posibilitatea şi în liceul militar, şi în şcoală. Mi-a plăcut foarte mult. Din liceul militar până aproape când am trecut în rezervă, sport făceam prin natura profesiei. Pentru că începea programul de dimineaţă cu înviorare, erau orele de sport obligatorii.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt