Nicolae Ciucă îşi continuă vizita la Praga: Omagiu soldaţilor căzuţi în timpul celor două războaie mondiale

Nicolae Ciucă îşi continuă vizita la Praga: Omagiu soldaţilor căzuţi în timpul celor două războaie mondiale

Nicolae Ciucă se întâlneşte cu premierul Cehiei în a doua zi a vizitei la Praga. El şi-a început a doua zi a vizitei cu depunerea unei coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, un moment special la Ansamblul comemorativ naţional Vitkov. Nicolae Ciucă aduce un omagiu soldaţilor căzuţi în timpul celor două războaie mondiale, precum şi veteranilor conflictelor armate moderne.

Nicolae Ciucă se întâlneşte astăzi cu prim-ministrul Republicii Cehe, Peter FIALA, la Sediul Guvernului. Discuţiile sunt relevante în actualul context regional de securitate şi având în vedere necesitatea efortului conjugat al Statelor Membre în sprijinul Ucrainei. De asemenea, Nicolae Ciucă şi Peter Fiala au viziuni comune asupra proiectului european şi îşi doresc ca viitoarea structură a PE să continue să menţină agenda pro-europeană. Cehia şi România sunt interesate de combaterea dezinformării şi a propagandei partidelor eurosceptice, în preajma alegerilor pentru Parlamentul European.

Preşedintele Senatului, N. Ciucă, declaraţii de presă la Praga, împreună cu omologul ceh

Preşedintele Senatului României va susţine declaraţii de presă împreună cu preşedintele Senatului Republicii Cehe, Milos Vystrcil, la invitaţia căruia a efectuat vizita oficială la Praga, împreună cu Secretarul Senatului Roberta Anastase şi Preşedinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc.

Vizita în Cehia se încheie cu un moment simbolic, ceremonia plantării unui vlăstar din Teiul lui Eminescu şi dezvelirea unei plăci comemorative în Piaţa Păcii din Praga. Proiectul Teiul lui Eminescu s-a născut iniţiativa Ambasadei României în capitala cehă, poetul român fiind cunoscut şi apreciat de publicul din Cehia.

Amintim că una dintre primele fotografii ale lui Eminescu a fost realizată în tinereţea artistului, la vârsta de 19 ani, la Praga, în 1869, în atelierul fotografului Jan Tomas, din Piaţa Sf. Wenceslas. Este cea mai cunoscută fotografie cu marele poet, aflată în toate manualele de literatură română.

Nicolae Ciucă şi-a încheiat prima zi a vizitei la Praga cu participarea la evenimentul „Connect & Grow: Business opportunities in Romania”. Acesta a declarat după eveniment că relaţiile economice dintre România şi Republica Cehă au un potenţial care încă nu a fost atins: “Anul trecut, schimburile comerciale dintre noi au atins nivelul record de 6,7 miliarde euro. Această valoare poate creşte dacă produsele s-ar diversifica, firmele româneşti ar exporta mai consistent pe piaţa cehă, iar mai mulţi investitori din această ţară ar intra pe piaţa din România.”

 

Afla mai multe despresenatciucăpragarăzboipe
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt