Nici 16% dintre candidaţii pentru admiterea în magistratură nu au fost admişi la testul psihologic

Nici 16% dintre candidaţii pentru admiterea în magistratură nu au fost admişi la testul psihologic

Mai puţin de 16% dintre cei 234 de candidaţi care s-au prezentat la examenul psihologic pentru admiterea în magistratură au fost declaraţi admişi. Oficialii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au anunţat marţi că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă.

Exemenul scris a urmărit evaluarea concretă a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror.
Dintre cei 238 de candidaţi înscrişi s-au prezentat la examen 234. Dintre aceştia, doar 15,81% au fost declaraţi admişi.

”Testele psihologice scrise utilizate în cadrul procedurii de concurs urmăresc evaluarea în concret a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, respectiv aptitudinile cognitive, capacitatea de luare a deciziilor, de asumare a răspunderii, de a manifesta abilităţi interpersonale şi de lucru în echipă, precum şi capacitatea de a manifesta echilibru şi rezistenţă la stres”, au precizat, marţi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii CSM.

Potrivit acestora, ”rezultatele sunt raportate la etaloane specifice construite pe populaţia de magistraţi în funcţie, iar nu la etaloane construite pe populaţia generală, motiv pentru care şi procentul candidaţilor respinşi la proba psihologică este mai mare, comparativ cu sesiunile anterioare”.

”În acest context, precizăm că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă din cadrul testării scrise, această probă fiind eliminatorie. Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare au fost raportate la acelaşi set de criterii stabilit în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice în cadrul concursului de admitere în magistratură”, a mai transmis CSM.

Instituţia organizează reexaminarea psihologică a candidaţilor. Aceasta va avea loc în zilele de 1 şi 2 iunie, în Bucureşti, şi va consta în reevaluarea primului test, aplicarea unui nou test şi susţinerea unui nou interviu.

 

Afla mai multe despreexamencsmconcurs
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt