Nebunie în Franţa. Şeful conservatorilor a cerut alianţă cu Le Pen. ”Asta doreşte majoritatea”

Nebunie în Franţa. Şeful conservatorilor a cerut alianţă cu Le Pen. ”Asta doreşte majoritatea”

Liderul republicanilor conservatori din Franţa, Eric Ciotti, a făcut marţi apel la o alianţă între candidaţii partidului său şi cei ai Adunării Naţionale (RN) partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, în alegerile parlamentare anticipate. Mulţi dintre membrii partidului au declarat însă că se opun acestei variante, unii i-au cerut demisia, iar alţii au spus că vor părăsi partidul, scriu Reuters, citat de Hotnews.

„Spunem aceleaşi lucruri, aşa că haideţi să nu mai inventăm opoziţii imaginare. Asta este ceea ce doreşte marea majoritate a alegătorilor noştri. Ei ne spun să ajungem la un acord”, a declarat Eric Ciotti la televiziunea TF1.

Comentariile lui Ciotti au aruncat în aer vechiul consens asumat de partidele tradiţionale franceze care au colaborat până acum pentru a ţine extrema-dreaptă departe de putere, dincolo de un aşa-numit „cordon sanitar”.

Asta în condiţiile în care Republicanii (LR) şi versiunile lor anterioare - toate moştenitoare ale partidelor lui Charles de Gaulle şi Jacques Chirac - membri ai popularilor europeni (PPE) - au fost la putere pentru lungi perioade din istoria politică modernă a Franţei.

Apelul la alianţa cu Le Pen a generat revoltă, partidul fiind în pragul imploziei, potrivit „Le Monde”.

În schimb, Marine Le Pen a salutat apelul lui Ciotti.

Într-o declaraţie pentru AFP, şefa deputaţilor RN a salutat „alegerea curajoasă” a lui Éric Ciotti şi „simţul său de responsabilitate”.

Ea a spus că speră „ca un număr semnificativ de cadre LR să-l urmeze”.

Afla mai multe despreeric ciottile penaliantagaulle
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt